Изпитанията са били във вторник, като ракетите са прелетели разстояние около 500 километра.

Миналата седмица, също от района на Вонсан бяха изстреляни към Японско море шест ракети. Това е станало в хода на учения, наблюдавани от лидера на страната Ким Чен Ун.

Северна Корея има голям арсенал ракети от такъв клас и разработва далекобойни и междуконтинентални ракети, припомня Ройтерс.

Съобщенията за новите изпитания съвпадат със засиленото напрежение на Корейския полуостров, след като в началото на януари Пхенян взриви четвърто ядрено устройство, нещо последвано от засилени международни санкции.

Вчера Ким обяви, че Северна Корея е разработила „миниатюризирани” ядрени бойни глави, такива които могат да бъдат пренасяни от балистичните й ракети. От страната и по-рано са излизали такива съобщения, коментирани с недоверие от експерти по света.

Тази седмица Пхенян заплаши САЩ и Южна Корея с изпреварващ ядрен удар. Повод са пролетните съвместни учения на техни военни части, които севернокорейската пропаганда традиционно представя като непосредствена подготовка за агресия.

Междувременно Южна Корея е разположила допълнителни комплекси за противовъздушна отбрана около близкото до границата с КНДР крайбрежие. Това е съобщил днес представител на нейното министерство на отбраната, цитиран от ТАСС.

"Управляеми ракети земя-въздух "Чонгун" са разгърнати на островите в северозападната част на Жълто море, за да осигурят защита от свернокорейската авиация", е уточнил говорителят. Той е добавил, че системата може практически изцяло да унищожи самолетите, които нахлуят във въздушното пространство на страната.

Днес КНДР е обявила решение да анулира всичките си споразумения за търговско-икономическо сътрудничество с Южна Корея, съобщи ТАСС. Официалното съобщение излиза от Комитета за мирно обединяване на Корея.

Пхенян е решил "напълно да конфискува на територията на страната собствеността, принадлежща на южнокорейски компании". Отменят се всички туристически посещения на южнокорейци в курортната зона Кимгансан. Освен това ще бъде прекратена дейността на съвместната индустриална зона в град Кесон.

Тези стъпки са "отговор на санкциите, въведени едностранно от южнокорейските власти", се пояснява в официалното съобщение.