Акцията е била извършена на 5 април под ръководството на СГП. Групата, която е от петима души, е действала на територията на България и в страните от ЕС. Три от лицата са били арестувани при предаване на готови части, предназначени за манипулиране на АТМ-устройства.

Разкрити са били две "производствени бази". Едната е в центъра на столицата, където В. В. (на 43 години) е изготвял устройства за манипулиране на банкомати. В работно помещение, ползвано от него, са иззети гипсови и силиконови матрици за изработка на пластмасови детайли, наподобяващи части на банкомати. Открити са били и множество готови "усти" - различни по вид и цвят, лайстни с вградени микрокамери и батерии, пластики с магнитни ленти, записващо и четящо устройство за разчитане и записване на данни от и върху магнитни карти и множество различни електронни компоненти.

В жилището на А. Ц. (на 45 г.) - криминално проявен, в ж. к. "Бели брези" е открита другата "производствена база", откъдето са иззети силиконови матрици за отливане на "усти" за банкомати и голям брой електронни компоненти и конфигурации, предназначени за вграждане в банкомати.

Задържан е бил координаторът на целия процес по изработката и последващото манипулиране на АТМ - Р. П. (на 35 г.). От дома му са били иззети пластмасови детайли и електронни компоненти за АТМ и фалшиви български паспорт и лична карта. Установен е бил и организаторът на цялата престъпна дейност - Н. В. (на 35 г.) - криминално проявен. Арестувано е било и едно от лицата, поставяли скимиращите устройства на банкомати с цел кражба на данни - Р. Г. (на 34 г.), който е осъждан в Германия за същото деяние.

Петимата първоначално са задържани за срок до 24 часа. В последствие на В. В. и А. Ц. са повдигнати обвинения по образуваното досъдебно производство по чл. 249 от НК и са задържани за 72 часа. Продължава работата по събиране на доказателства за повдигане на още обвинения.