Не можем да намерим и решението, подписано от членовете на предишната КЗД, в което има препоръки към Министерството на образованието, каза доц. Ана Страшимирова, председател на КЗД, по повод дискусиите и общественото недоволство за изследването, предадоха БГНЕС и БТА.
Проучването е възложено през 2011 г. от комисията и е направено от Дружеството на психолозите в България и независими експерти. То включва 24 доклада на експертите, но за определянето им предишният деветчленен състав на КЗД не е организирал конкурс.

По думите на Страшимирова не я ясно как са избрани експертите, направили изследването и попита не е ли било по-правилно да бъде обявен конкурс на сайта на КЗД. Тя не е видяла гражданските договори, обяснили й, че са пратени на друго място. Шефът на комисията предаде на журналистите списък на 17-те експерти. (Публикуваме списъка по-долу.)

КЗД отскоро е със сменен състав, а изследването е качено на сайта едва на 4 юли 2012 г. - буквално 8 дни преди избирането на новия състав.
Оставал открит въпросът защо едва на 4 юли е качено това изследване на сайта, а освен това никой не може да каже със сигурност кой е поръчал това да се направи.
Системата отчита, че на 14 август, след като избухна скандалът, отново е направен опит да се влезе в системата и да се работи по изследването.

„Не бих казала, че това е хакерска атака, не бих искала да гадая. Смятам, че в момента някои хора просто имат проблеми с паметта и не могат да си спомнят кой точно е наредил качването”, каза доцентката.

Страшимирова ще нареди проучването да бъде свалено от сайта веднага, предаде "Фокус".
"При всички случаи ще има разследване и ако се налага ще има наказани. Напрежението ескалира, но не комисията е институцията, която трябва да влиза в обяснителен режим, а по-скоро ръководството на проекта и експертите, които са провели независимото си изследване", закани се тя.
По думите й, след като проучи проблемът, ако се налага, ще бъде сезирана и прокуратурата.

Кемал Еюп, който в момента е член на комисията, каза, че няма да подаде оставка, защото е от основателите и създателите на КЗД. Той дошъл на пресконференцията "като един от тримата идиоти, които са антипатриоти", но "и голям идиот да е човек, не би предприел действия да санкционира такива велики поети, писатели и революционни дейци, или да цензурира тяхната дейност или литература - като Ботев, Вазов и Левски".
Еюп прочете и част от решението от изследването с препоръки към МОМН: "в състава на комисиите, оценяващи и одобряващи учебните помагала, да бъдат включени и експерти за защита от дискриминация, но не само от КЗД".

Еюп не може да каже на каква стойност е проектът.
"Много спорен е въпросът дали в българските учебници има дискриминационни текстове, не съм запознат изцяло с учебниците, някъде има, някъде няма, но има какво да се желае, по-специално в работата със самите учители", заяви Еюп.

Изследването са изготвили:
Проф. Ирина Колева – преподавател в катедра „Етнология” към Софийския университет „Св. Климент Охридски”;
Кристина Йорданова – главен асистент по „Българска литература след Освобождението до Първата световна война” към СУ „Св. Климент Охридски”;
Людмила Драгоева – управител на „Центъра за социална рехабилитация и интеграция”;
Боян Захариев – Институт „Отворено общество”;
Татяна Кметова – изпълнителен директор на „Център за изследване и политики на жените”;
Ралица Сечкова – експерт по социално планиране на социалните услуги към „Уницеф - България”;
Мукаддес Налбант – експерт в сферата на образованието;
Георги Богданов – изпълнителен директор на национален ромски център „Свети Георги”;
Станка Шейнова – главен експерт Отдел „Достъп до образование” – Министерство на образованието, младежта и науката (МОМН);
Ванина Стоянова – етнолог;
Пенка Иванова – Дирекция „Достъп до образование и подкрепа на развитието” – МОМН;
Елка Божкова – представител на „Сдружение на Националния съвет на религиозните общности в България”;
Грета Савчева – представител на Комисията за защита от дискриминация;
Веселина Билял - представител на Комисията за защита от дискриминация;
Камелия Илиева - представител на Комисията за защита от дискриминация;
Иван Игов – Дружество на психолозите в България;
Методи Коралов - Дружество на психолозите в България.

Списъкът е публикуван от агенция "Фокус"