Това става ясно от изменение в Наредбата за топлоснабдяване, обнародвано в Държавен вестник на 9 юни, без да е предварително обсъдено с дружествата за дялово разпределение.

"Възможно е да има забавяне с минимум един месец на изравнителните сметки за топлинна енергия заради промените", предупреди на пресконференция Милена Стоянова - управител на една от най-големите фирми за топлинно счетоводство в страната.

Макар и да внасят само малки корекции в нормативните текстове, тези промени ще доведат до цялостно преизчисляване на изравнителните сметки за сезон 2014-2015 г., част от които вече са готови, посочи тя.

Причината е, че промените определят нов начин на разпределяне на общите разходи за топла вода и той ще засяга и изравнителните сметки от изминалия вече отоплителен сезон.

Какво предвиждат промените

Промените в наредбата предвиждат да се добавят нови текстове и указания за разпределяне на разликите между общия водомер в абонатната станция и индивидуалните водомери, когато на общия водомер е отчетено по-високо потребление.

В четири случая на клиентите ще бъдат начисляване по-големи количества вода, отколкото досега - ако клиент няма индивидуален водомер за топла вода, ако е с повреден или стар водомер за топла вода, ако водомерът е без пломба и ако клиентът не е осигурил достъп за годишен отчет на индивидуалния водомер.

При тези четири случая на клиентите ще бъдат начислени първо по 140 литра на денонощие на ползвател и второ разликата между показанията на общия водомер и индивидуалните водомери в имотите, но не повече от 280 литра на денонощие на човек.

Според изчисленията на фирмата за топлинно счетоводство това означава по около 9 куб. метра вода на човек на месец.

Ако на общия водомер е отчетено по-ниско потребление, то разликата ще се приспада само върху сметките на клиентите с изрядни уреди, предвижда още наредбата.

Промените ще усложнят допълнително схемата за разпределяне на разликите между общия водомер и индивидуалните и ще се получат доста високи сметки за някои клиенти, което не е добре, коментира Милена Стоянова.

За да не се създава хаос с изравнителните сметки, Асоциацията на дружествата за топлинно счетоводство ще внесе най-късно до утре официално искане до Министерството на енергетиката влизането в сила на наредбата да бъде отложено за следващия отоплителен сезон.

МИЕ: Новият метод е по-справедлив

От Министерство на икономиката отхвърлиха аргументите на топлинните счетоводителите, че промените в Наредбата за топлоснабдяване ще създаде затруднения при изготвяне на изравнителните сметки.

Целта на промените е да се постигне по-справедлив начин на изчисляване на изразходваните количества топла вода от страна на изрядните абонати, обясняват от ведомството.

Оттам уточняват, че досега разликата между показанията на общия водомер и индивидуалните водомери се начисляваше пропорционално върху сметките на всички абонати.

С новите текстове при установяване на разлика в показанията, по-голямата консумация ще се разпределя само върху сметките на абонатите, които нямат прибори за измерване или техните прибори са с изтекъл срок на съответствие, допълват от министерството.

Първи изравнителни сметки

42% от сградите в София ще имат да получават пари от топлофикация при изравнителната сметка, 26% - трябва да доплащат, а 32%  имат отклонение до 10 лв. от фактурираната им енергия или с близка до нулева изравнителна сметка. Това показват данни на една от фирмите за топлинно счетоводство, представени на пресконференцията.