Само една такава монета е известна досега в света и тя се съхранява в Британския музей. Нейната „близначка“ е намерена съвършено случайно.

Лаури Римон, член на кибуца Кефар Блум, била на туристически преход с приятели в Източна Галилея, когато нещо блестящо в тревата привлякло вниманието й.

Водачът на групата телефонирал в службата по античните ценности и нейни представители пристигнали до два часа.

Лаури им връчила безценното си откритие, но признала: „Не беше лесно да се разделя с монетата. В края на краищата не всеки ден човек намира такъв смайващ предмет. Надявам се, че в близко бъдеще ще я видя представена в музей.“

Лаури ще бъде отличена със сертификат за граждански заслуги.

Монетата е сечена от император Траян (на трона през 98 – 117 г.), както се вижда на лицевата й страна. Върху реверса обаче е изобразен първият римски император – Октавиан Август, управлявал от 27 г. пр. Хр. до 14 г. от новата ера.

Като „рядкост на глобално равнище“, окачествил находката експертът по монети Дани Сион. Той смята, че тя е „част от серията носталгични монети, сечени от Траян и посветени на римските императори, управлявали преди него“.

Друг експерт, цитиран в съобщението, добавя: „Докато бронзовите и сребърни монети на император Траян се срещат в страната, негови златни монети са изключително редки“.