Огнеборците отлетяха заедно с личното си оборудване с правителствения "Еърбъс", съобщи МВР.

Операцията е разпоредена от министър-председателя Бойко Борисов след разговор с израелския си колега Бенямин Нетаняху снощи и координирана от главния секретар на МВР главен комисар Калин Георгиев и директора на пожарната главен комисар Николай Николов.

България е първата страна, изпратила екип
на мястото на опустошителния пожар край Хайфа в Израел, съобщиха от Министерството на външните работи. Екипът е придружаван и от зам.-министъра на външните работи Димитър Цанчев. Пожарникарите са разделени на две групи, които са ръководени лично от ген. Николай Николов.

Бенямин Нетаняху благодари междувременно на редица държави за помощта им при потушаването пожара, предаде ДПА, цитирана от БТА.
Нетаняху изрично спомена поименно премиера на Турция Реджеп Тайип Ердоган, който изпрати два самолета за гасенето на пожара.
Отношенията между Турция и Израел бяха помрачени през май след като израелските военноморски сили атакуваха турски кораб с пропалестински активисти и помощ за ивицата Газа. При операцията бяха убити деветима активисти.

Нетаняху благодари и на Гърция, Кипър, Великобритания, Хърватия, Франция, Испания, Йордания, Египет и Русия за изпращането на самолети, огнеборци и и оборудване за потушаване на пожари.

Вчера израелският премиер поиска помощ от четири държави за потушаването на горския пожар, който отне живота на поне 40 души, предаде БТА. Автобус с 40 надзиратели от намиращия се наблизо затвор се преобърна и попадна в капана на пламъците. Властите евакуираха затвора, както и едно село, университетското градче на Хайфа, кибуц и хотел. Стихията вече изпепели хиляди хектари иглолистни масиви.

95 български огнеборци се включиха в гасенето и на горските пожари в Русия през август. Изпращането на спасителния екип тогава стана след разговор между премиерите Бойко Борисов и Владимир Путин.

Последна актуализация в 11.30 ч.