Това заяви подсъдимият Евелин Банев-Брендо пред състав на Софийски градски съд, който даде ход на делото за финансови злоупотреби, предаде КРОСС. Според прокуратурата, Брендо е част от организирана престъпна група, „изпрала” над 21 млн. лв. от трафик на наркотици чрез фирми у нас и в чужбина. Според оперативни източници, Брендо, който е бивш сътрудник на Иван Тодоров-Доктора, е „прал” пари и на Маргините.

Малко преди началото на днешното заседание защитата на Брендо поиска от съда да върне обвинителния акт, съобщи БГНЕС. Според адвокат Ина Лулчева, в документа не е конкретизирано от какви престъпления са придобити парите. Освен това не е посочено докога е съществувала престъпната група.

Брендо и останалите подсъдими Десислава Дишлиева, Моника Добринова и Симо Крайчев отказаха да дадат обяснения пред съда. Крайчев дори призна, че колкото повече чете обвинителния акт, толкова повече се обърква.

Според обвинението една от замесените фирми е „Прайвит Файненс Юнион” (PFU). Нейният управител Константин Дишлиев, съпруг на Десислава Дишлиева,  бе застрелян на 14 май 2005 г. пред ресторант в София. Пред съда свидетелски показания даде Петя Недялкова, един от учредителите на дружеството PFU, чийто съпруг Иво Недялков работил там като юрист-консулт и по-лична молба на Дишлиев регистрирал две фирми във Великобритания.

Дружеството се е занимавало с отпускане на финансово обвързани лизинги, а дейността му, според свидетеля, била „много сериозна”. Недялкови се оттеглили година и половина след учредяването на дружеството, като съпругата продала своя дял от дружеството, а съпругът бил недоволен от професионалните си ангажименти и ниското заплащане. Дружеството се финансирало от бащата на Константин Дишлиев от чужбина.

Преди тях пред съда се яви свидетелката Камелия Янкова, която заяви, че не знае защо е призована и не познава подсъдимите. Оказа се, че има брат, който е осъден в Испания заради наркотици, но информация за него получавала от приятелката му.

Вижте снимки: Брендо се яви с броеница в съда