Това предаде БНР три дни след като бившият министър-председател на Франция се очерта като фаворит за дясноцентристки кандидат в президентските избори догодина.

Президентът Путин е крайно труден събеседник, но уважава тези, които изпълняват ангажиментите си, заяви Фийон.

62-годишният политик от партия Съюз за народно движение изтъкна, че в качеството си на премиер е сключил с Русия множество споразумения, които са били крайно благоприятни за Франция.

В неделя Фийон спечели първия тур на първичните избори за кандидат на консервативната десница с 44 на сто от гласовете. Идната неделя той ще спори за номинацията на балотаж с друг десен експремиер - Ален Жупе.

В първия тур от надпреварата в десницата отпадна бившият президент Никола Саркози, който след това заяви, че се оттегля и от активната политика.

В разгара на ожесточен дуел

Изявленията на Фийон, както и на Жупе, идват между двата тура на изненадващо ожесточени за Франция вътрешни избори.

Дуелът на двамата експремиери дори се измества върху терена на ценностите, отбелязват френските медии.

Като пример те сочат острия спор по въпроса за абортите, които и двамата приемат, обаче Жупе ги смята за "основно право", а на Фийон "тежи" излечението: "Философски и като имам предвид личната ми вяра, не мога да одобря абортите" .

На победителя в първия тур неизбежно припомнят и "проруския" мотив. Не пропускат, че той ясно се е произнасял против поддържането на икономическите санкции против Русия заради Крим и изобщо заради кризата в Украйна.

Франсоа Фийон се опита да разбие образа който му е залепен, опитвайки се малко да се дистанцира от Путин, пише "Фигаро". И отбелязва все пак, че Фийон много пъти е посещавал Москва след 2008 година.

Консервативният всекидневник цитира Фийон:

"Казвам, че въпросът за Путин изобщо не е интересен. Какъвто и да бъде руският ръководител, това (Русия) е най-голямата страна в света по територия, тя има дълбоко европейска култура, има много големи природни богатства , и опасна, защото има много ядрени оръжия."

Също негова е формулировката на  "въпроса, който се поставя". А именно "дали се опитваме да стабилизираме Русия и да я закотвим в Европа или ни е все едно дали я изолираме, дали я провокираме, и нещо повече - дали я тласкаме към Азия".