Пред журналисти Росен Плевнелиев коментира, че силата на референдума не е да предскаже, а да се попита народа, и той да каже кое е добре, кое е зле и как да се случат нещата в държавата.

По повод предложения от него референдум по изборни въпроси, който не беше подкрепен от БСП, ДПС и "Атака", държавният глава заяви:

"Надявам се това да е един от референдумите, които ще се проведат в следващите години, в моя мандат. Искрено се надявам на пряката демокрация, хората през 2013 година показаха на политиците това много ясно – аз ги чух внимателно и искам да работя за това, гласът на народа да бъде чут".

Той подчерта, че с предстоящите оттук-нататък избори - европейски през май, местни догодина, президентски по-догодина, парламентарни - няма нищо по-добро от това всеки вот да бъде комбинира с референдум.

Плевнелиев подчерта, че това няма да струва нищо, а ще има ефект.

"Вместо политиците да бъдат просто говорители на народа в продължение на 24 години, аз вярвам, че е добре от време на време и да се пита народът, независимо какъв ще бъде резултатът", добави той.

Президентът каза още, че е много доволен, че дебатът вече се случва и изтъкна, че в обществото има консенсус, че начинът, по който се правят изборите, трябва да се подобри.

Той коментира и вчерашния доклад на ЕК за корупцията в България. Според него е важно всички институции да излязат с отговорно отношение и е крайно време да има резултати от реформата в системата на праворазадване.

АНКЕТА: Искате ли да гласувате по интернет?