Избирателните секции са отворени от 6 ч. сутринта до 20 ч, вечерта, съобщиха световните агениции, цитирани от БТА. Веднага след затварянето на секциите ще бъдат оповестени прогнозните резултати, направени при излизане от избирателните бюра. Официалните резултати ще бъдат съобщени в понеделник.

Право на глас имат около 30 млн. поляци при население от 38 милиона. След първия тур, на който се явиха десет кандидати за държавен глава, битката продължават двамата основни претенденти - кандидатът на управляващата Гражданска платформа Бронислав Коморовски и кандидатът на опозиционната партия "Право и справедливост" Ярослав Качински, брат близнак на покойния президент.

Последните социологически анкети, направени от две от водещите телевизии, предричат победа на Коморовски с 55 или 51 процента от гласовете, но в последния ден от предизборната кампания се появиха и проучвания, предвещаващи, макар и с малко, победа на Качински.

Битката ще бъде оспорвана. Везните може да наклони изборът на поляците, които в първия тур гласуваха за кандидата на левицата Гжегож Напералски, получил изненадващо почти 14%, коментират полските медии.

Поляците избират между двама консервативни кандидати, които имат напълно противоположни възгледи за пазарните реформи, приемането на еврото и мястото на Полша в Европейския съюз, отбелязва Ройтерс. Коморовски и премиерът Доналд Туск представят Качински като безразсъден популист, който би използвал правото си на вето, за да блокира реформите, необходими за укрепване на икономиката.

Качински и неговите привърженици обвиняват Гражданската платформа, че разпродава "семейното богатство" на Полша на чужди инвеститори и пренебрегва по-бедните поляци, изостанали при 20-годишния прехода от социалистическата командна икономика към капитализъм, отбелязва Ройтерс.

За премиера Туск днешните избори са вероятно още по-важни, отколкото за кандидатите. В интервю за списание "Политика" той заяви, че ако Ярослав Качински стане президент, той ще е по-лош вариант на Лех Качински, при когото не е било лесно. "Конфронтацията, която съществуваше между покойния президент и правителството, ще бъде още по-сериозна при брат му, предвид неговия темперамент и решимост. Очакват ни или пет години мир, или пет години война", каза премиерът.

Извънредните президентски избори в Полша бяха организирани след смъртта на президента Лех Качински на 10 април при самолетна катастрофа край Смоленск, Западна Русия. При инцидента загинаха още 95 души, включително съпругата му Мария и представители на полския политически и военен елит.