Депутатите подкрепиха измененията, внесени от ГЕРБ, Коалиция за България, Синята коалиция и РЗС, предаде БТА. Отхвърлени бяха законопроектите за промени в изборното законодателство, предложени от ДПС и от "Атака".

Управляващите

От ГЕРБ предлагат да се забрани на министри и вицепремиери да ръководят предизборните щабове на партиите, както и да използват държавни коли по време на кампания. Занапред партиите или коалициите да регистрират застъпници на база кандидатска листа, а не на кандидат, както е досега, предвиждат измененията. ГЕРБ предлагат броят на застъпниците за един избирателен район да не може да надвишава секциите в него, както и да бъде създаден регистър на застъпниците.

По отношение на дистанционното електронно гласуване от ГЕРБ предлагат то първо да се въведе експериментално в до 5 секции.

Искания за използване на СРС в предизборен период да се изготвят само и единствено от окръжните прокуратури, предлагат още депутатите от ГЕРБ. Подобно право няма да има МВР. За търговия с гласове в НК ще бъде записан затвор от минимум 1 до 6 години.

Пет дни преди деня на вота на електронната страница на общините ще бъдат публикувани т.нар. забранителни списъци. 24 часа ще имат за реакция тези, които са попаднали в тях, да подадат заявление за изключване. Мнозинството е предвидило ЦИК да бъде юридическо лице със самостоятелен бюджет и към нея да има постоянно действаща администрация, както и он лайн излъчване на заседанията. Предоставящите медийни услуги се задължават да декларират на сайтовете си договорите с участниците в изборите.

Коалиция за България


Левицата иска да се въведе машинно гласуване или да се върне интегралната бюлетина. От БСП предлагат да се забрани използването на публичен административен ресурс в изборния процес и при нарушение са разписани конкретни санкции. Левицата е и за връщане на предишната разпоредба за гласуването в чужбина, според която са необходими 20 заявления за откриване на секция.

Друго предложение е социологическите агенции задължително да обявяват поръчителя на изследването си и клиповете на политическите партии, участници в изборите, да се излъчват безплатно по обществените медии.

Синята коалиция

Сините предлагат да се въведе електронно гласуване, както и по-ясни и подробни правила за наименованието на коалициите. Десните предлагат да се дадат повече възможности за обжалване на актове на изборната администрация, да се ограничи броят на застъпниците и да се създаде публичен регистър на застъпниците.

РЗС

Хората на Яне Янев предлагат забрана за работа в държавната и общинската администрация за четири години на лица, които не са гласували на изборите. Друга идея е изборната бариера за партии и коалиции да е различна - за двупартийните коалиции да е четири процента, а за всяка партия над този брой - с по един процент отгоре.

Отпадналите проекти


Комисията по правни въпроси не подкрепя измененията, внесени от ДПС, които предвиждат възможност за предизборна агитация и на друг език, освен на български. ДПС предлагат да отпадне принципът за уседналост.
Правната комисия отхвърля и промените, предложени от "Атака". Националистите предлагат кандидатите за депутати, президент и вицепрезидент, кметове или членове на ЕП да подават декларация за сексуална ориентация. От "Атака" настояват също тези кандидати да обявяват дали членуват в секта или тайни общества, за да се избегнат зависимости и конфликт на интереси. Според националистите избиратели трябва да бъдат само хора с българско гражданство.