Това сочат данни от национално представително изследване на НЦИОМ половин година преди парламентарните избори, които ще се проведат през лятото на 2013 г.

Преди около месец изследване на държавана социологическа агенция показа точно същия рейтинг за управляващите - 24,5%, което тогава показа с 2% спад в сравнение със септември, но сега няма намаление в одобрението за тях. В същото време предишните резултати показаха 19% симпатии към БСП (тогава с 1,5% повече от септември), но сега се наблюдава слабо намаление.

Много рисковано в началото на зимния сезон е да се твърди, че е има някаква сериозна стабилизация в политическите симпатии към основните политически формации у нас, коментират социолозите.

ДПС е трета политическа формация с електорални симпатии от 6,3%, а „България на гражданите” на Меглена Кунева е с много близък резултат - 5,8%. Намалява персоналният рейтинг на одобрение за Кунева сред политически ангажираните българи. През последния месец тя губи позиции главно сред леви симпатизанти. Все още обаче лявата подкрепа за Кунева е по-висок дял от дясната. Може да се очаква, че лидерът на „България на гражданите” по необходимост ще ориентира все повече посланията си към разочаровани и политически апатични избиратели.

Синята коалиция има подкрепата на 3,1%. Наместването на политическите пластове в дясното политическо пространство представлява интересен изследователски фокус. В настоящото изследване се регистрира нисък дял на одобрение за лидера на СДС Емил Кабаиванов – едва 2,3%. За сметка на това, в резултат на събитията от изминалия месец, неодобрението към него расте с 18% (от 17% на 35%).

"Атака" получава подкрепа от 2,8% от избирателите в страната.

По всичко личи, че следващият парламент ще бъде доста пъстър и е много вероятно в него да попаднат не 3-4, а 5 и повече формации. Темата за партнирането между политическите субекти, които имат шанс да намерят място в следващото Народно събрание, определено ще бъде централна в предстоящите политически дебати. Нещо повече, редица малки политически формации, включително и нови партии, ще се развиват именно в зависимост от шансовете си да бъдат забелязани като евентуален партньор на големите партии, които трудно биха успели да управляват страната, без да прибягнат до коалиционна формула. Тези процеси крият и потенциален риск малките политически субекти да разпилеят вота на избирателите, смятат още от НЦИОМ.

Изследването е проведено между 30 ноември и 6 декември 2012 г. по метода на полустандартизираното face-to-face интервю сред 1000 пълнолетни граждани в 86 населени места.