Новите заместници на министрите в кабинета "Орешарски"

- Людмила Елкова – зам.-министър на финансите  - От 2000 г. до 2009 г.  е заемала различни длъжности в МФ, като последната е директор на дирекция „Данъчна политика”. След това е била консултант по управление на проекти към Българския институт за стандартизация и консултант по проекти на ЕС на свободна практика.

- Добромир Симидчиев – зам.-министър на регионалното развитие. Завършил е УНСС със специалност пречистване на питейни и отпадъчни води, проектиране на пречиствателни станции, управление на утайките.
Магистър е и по бизнес администрация от Университета на Сиатъл, САЩ. От октомври 2011 г. е заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството.

- Иван Иванов – зам.-министър на вътрешните работи. Има магистратура по история от СУ „Св. Климент Охридски” и по право от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”.
Завършил е Школата за политически мениджмънт във Фрайбург, Германия. В последните шест години е главен юрисконсулт на „Билдинг Строй Експрес” ЕООД. Преди това е ръководил офиса на „Воинтех” ЕООД в Шумен.

Няколко часа след назначението му Иванов бе уволнен по искане на министър Цветлин Йовчев.

- Петър Киров - зам.-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Завършил е право в СУ „Св. Климент Охридски”. Целият му трудов стаж е преминал на различни длъжности в Изпълнителна агенция „Морска администрация”, като от септември 2008 г. е неин заместник-изпълнителен директор.

- Атанаска Тенева – заместник-министър на образованието и науката. Магистър по математика е от ПУ „Паисий Хилендарски”. Има докторантура по философия от Руската академия по управление – Москва, и е придобила квалификация за учител по философия от СУ „Св. Климент Охридски”.
В момента е преподавател в Университета по хранителни технологии в Пловдив. Била е народен представител в 39-ото и 40-ото Народно събрание.

Трима заместник-министри ще има във финансовото министерство, реши кабинетът, след като промени устройствения правилник на ведомството. Досега заместник-министрите бяха двама.

Политическият кабинет на финансовия министър Петър Чобанов също ще се увеличи с цели седем щата за съветници, експерти и технически сътрудници.
В момента министърът има право на един съветник.

Министерски съвет днес назначи и поредната порция областни управители - 11. Миналата седмица бяха назначени други девет. Някои от имената предизвика нестихваща вълна от недоволоство, като тези в Благоевград и Пловдив.