Категорично ще отхвърлим вот на недоверие срещу правителството заради "Белене", защото смятаме спирането му за свой голям политически успех, каза Костов по повод критиките на социалистите за решението да се спре централата и намерението да започнат консултации за вот на недоверие по енергийната политика, предадоха БТА и БГНЕС.

Въпросът, подчерта съпредседателят на Синята коалиция, не е геополитически и не се свежда да бъдат извадени руските яйца от гнездото (думи на Петър Димитров от БСП по време на дебатите в НС - б.р.) и да бъдат заменени с американски. Макар че, добави тъмносиният лидер, кой постави руските яйца е друга тема.

"Няма как да приемем трактовката на БСП за този вот на недоверие. Те се опитват да се скрият зад някакви въпроси за русофилство и русофобство, за псевдо геополитическа ориентация и да скрият това, че са харчили парите на българския данъкоплатец без да имат проект, без проектна компания, без кредит, без да са пресметнали, че този проект е жизнеспособен", каза още Костов.

Той направи финансова обосновка защо за страната ни не е изгоден този проект. Той, по думите му, би струвал общо 11,6 млрд евро заедно с включването на централата към националната и европейската енергийна мрежа. За да участваме в тази сума, трябва да вземем кредит, който при ток, произвеждан от "Белене" и изкупуван от НЕК за около пет стотинки-пет стотинки и половина за киловат часа, както се предвижда, би донесъл печалба от около 50 млн.евро.
По този начин, сочат сметките на десните, няма как държавата ни да покрие заема, ако се включи в проекта.
Ако не участва, според Иван Костов, пак не би се намерил и външен инвеститор, който да направи това.

Според ДСБ Русия е намалила с 11% цената на газа за България за следващите 9 месеца не поради специални чувства, а защото това е прецедент с 6 европейски държави, както и защото на световните пазари е паднала стойността на горивото. По-евтиният ток потребителите можели да усетят обаче, само ако има адекватни решения на компетентните органи - ДКЕВР.

Ако АЕЦ "Белене" бъде заменена с паро-газова централа, самото изграждане би било евтино, но токът от нея скъп, смятат от тъмносинята партия.

ДСБ са "за" реализиране на проекта "Южен поток", но само, ако българската газопреносна система остане наша собственост, доставчикът и газопреносчикът не са една и съща компания. Както стана ясно, ускоряването на проекта за газопровод "Южен поток" е цената на "сделката", благодарение на която България е договорила 11-процентна отстъпка от Русия в цената на природния газ.
По-рано днес икономическият министър Делян Добрев заяви, че България ще печели по около 150 млн. евро годишно от транзитни такси след построяването на газопровода "Южен поток".

"Газпром" трябва да гарантира, че няма да намали количеството подавано гориво през Турция и Гърция, защото, ако това стане, България ще губи от такси, каза председателят на столичната организация на ДСБ Иван Иванов.

"БСП ще възстанови реализацията на проекта за АЕЦ "Белене", ако на следващите избори ситуацията се промени", заяви междувременно зам.-председателят на парламентарната група на Коалиция за България Петър Димитров на пресконференция в Добрич, предаде БТА. Депутатът, който е и бивш енергиен министър, добави, че единственият, който има право да вземе решение за централата, е българският народ чрез допитване.

"Водят се разговори с други парламентарно представени партии за внасяне на предложение за референдум, който най-вероятно ще бъде съсечен от сегашното мнозинство. Но има някаква надежда в това, че част от независимите народни представители не подкрепиха мнозинството в решението за прекратяване на проекта", добави Димитров. По думите му не е ясно какво ще се случи след очаквания персонален натиск над всеки от тези депутати.

Още в края на миналата седмица бившият президент Георги Първанов, който сега се кандидатира за лидер на БСП, също заяви: „След година и половина, ако имаме лявоцентристко управление, БСП трябва да запише в точка първа на енергийната си политика, която трябва да бъде приоритет, възобновяване и ускорено изграждане на АЕЦ „Белене”. Готови сме да направим това упражнение“.


В Белене се свиква извънредно разширено заседание на общинския съвет и се организира общоградски митинг по повод решението за отказ от проекта "АЕЦ-Белене", съобщиха от общината. Кметът Петър Дулев е заявил, че и до момента неяснотата по повод бъдещето на проекта се е отразило негативно - безработицата се е повишила до 17,5 на сто, намален е инвестиционният интерес, което се отразява на бюджета на общината. Митингът ще се проведе на площад "България" на 4 април от 18.30 ч.