Костов обясни, че лабораторията ще изготвя доклади и анализи за рисковете пред страната, в които ще се посочват и прогнози, предаде БТА.

Ще се наблюдават 29 първични и вторични рискове. 

16 доклада и 15 междинни анализа планира да подготви лабораторията. Поне 4 доклада ще има за рисковете пред сигурността. Ще има доклади за доверието в институциите, за политическите взаимоотношения, за демографските рискове, както и за кризата в енергетиката.

Бившият премиер добави, че няма да си позволят да внасят каквито и да било идеологии в изследванията.

"Работата ни ще е фокусирана върху националното съгласие",
обясни той.

По думите му това, което ще ги отличава от други аналитични звена, е, че точно и стриктно ще прилагат международния стандарт за управление на риска - ISO 31000 от 2009 г.

Костов анализира ситуацията в страната, коментирайки, че в България вече пет години няма устойчиво развитие, БВП е на равнища под 2008 г., демографското състояние е особено тежко, а икономическото неравенство в обществото продължава да се задълбочава.

По думите му 50% от българите са заплашени от бедност, а солидарността се разпада - 2 милиона души не си плащат здравните вноски. Демографската криза пък поставя под риск социалната и пенсионна система.

"Организираната престъпност е силна и стана тансгранична",
каза още Ксотив и добави, че лидери на престъпни групи са съдени в чужбина, но не и у нас.

От думите му стана ясно, че България е зависима от енергийните източници на Русия.

На въпрос разполага ли с анализи на настоящите рискове и кризи в България, той отговори утвърдително.
С лаконичното "да", Костов отговори и на питането дали казусът "Пеевски" е анализиран като риск, съобщи Медиапул.

Първият доклад, по който ще има публикация, е свързан с рисковете за страната ни, предизвикани от бежанската криза.

В изграждането на лабораторията участват експерти от департаментите "Бизнес администрация", "Икономика", "Политически науки" и "Национална и международна сигурност".

На представянето на проекта бяха министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев и председателят на парламентарната комисия по вътрешна сигурност Атанас Мерджанов.

Вицепремиерът взе думата, представяйки се като „Цветлин Йовчев, министър на вътрешните работи". Студент в залата допълни на висок глас „в оставка", пише News.bg.

Според Йовчев няма как да се избяга съвсем от политиката, защото оценявайки рисковете, трябва да има единна визия как да се развива България.

"Без такава визия много трудно можем да дефинираме целите, които искаме да постигнем, и от там рисковете, които произтичат за България от промяната в обстановката и в средата",
посочи той.