Той уточни пред журналисти, че президентът няма да оповести днес решението си какво смята да предприеме, както се очакваше, предаде ДПА.
Не е ясно кога може да се очаква решението на Наполитано.

Лидерът на Демократическата партия Пиер Луиджи Берсани не успя да състави правителство, след като се отказа да се коалира с консерваторите на Силвио Берлускони и не успя да получи подкрепата на Движението "Пет звезди" на Бепе Грило.
В началото на седмицата Берсани призна, че Италия се намира в "драматично положение" и се нуждае от "правителство, което прави чудеса".Безработицата в страната се повиши до 11,7%, най-високото й ниво от 1992 г., като 38,7% от младежите останаха без работа.

Сега Джорджо Наполитано може да възложи на непартиен кандидат да състави кабинет с надеждата, че левите и десните центристи могат да бъдат убедени да подкрепят "краткосрочно" правителство, което да извърши ограничен брой реформи, включително да подготви нов избирателен закон.

По-радикалното възможно решение е президентът да подаде оставка (малко преди на 15 май да изтече мандатът му), за да има предсрочни избори. В края на мандата си президентите в Италия нямат право да разпускат парламента. Подобна стъпка би могъл да предприеме единствено наследникът на Наполитано.

Според социологическите проучвания при нови избори ще има малка преднина за Берлускони или отново раздробен и слаб парламент, освен ако не се промени избирателният закон. Демократическата партия би могла обаче да излезе напред, ако Берсани бъде сменен с по-популярния Матео Ренци, кмет на Флоренция, отбелязва ДПА.