"За мен големият отсъстващ от този дебат беше българският президент и за мен това е символ на двоен стандарт, който не за първи път се случва пред очите ни", каза Росен Плевнелиев по време на 12-ата среща на бизнеса с правителството.

По думите му няма как да се ходи в Европа и да се твърди, че сме европейци и да защитаваме човешките права и свободи, а същевременно българският президент да няма позиция. Той добави, че вицепрезидентът Илияна Йотова е изразила своята позиция в подкрепа на конвенцията, но Румен Радев не го е сторил. Затова той апелира всички български институции да определят позицията си по този въпрос.

По време отчета за първата си година като президент Румен Радев определи Истанбулската конвенция за важна, но призова управляващите за разум, тъй като не сега бил моментът за ратификацията й.

Според Росен Плевнелиев, чрез Истанбулската конвенция ще бъдат гарантирани основни права и свободи на българските граждани. По думите на Плевнелиев тя е да не бият българските жени.

Освен това с ратификацията на този документ ще се даде шанс да утвърдят демократичните устои на българската държавност.

"Истанбулската конвенция е наистина за това ние да бъдем достойни и отговорни европейци", каза Плевнелиев, цитиран от БТА.

Росен Плевнелиев допълни, че реален дебат по тази тема така и не се е състоял, като и правителството го е подценил. Освен това той счита, че ако България не ратифицира Истанбулската конвенция, страната ни се приравнява със страни като Йемен и Саудитска арабия, които не гарантират основни човешки права и свободи.

Какви са причините за раздора около Истанбулската конвенция?