Абдикацията ще бъде извършена официално, след като бъде внесена съответна поправка в конституцията на Испания, която позволява на монарха да се отказва от короната, предаде БТА.

76-годишният крал Хуан Карлос се възкачва на престола при смъртта на диктатора Франсиско Франко през ноември 1975 г. Той печели популярност като човека, превел Испания през прехода към демокрация.

Вижте снимки>>>


Последните години от управлението на испанския крал обаче бяха белязани от здравословни проблеми, довели до няколко операции, и скандали, включително за ловуване на слонове в Африка. Неотдавна мнозина испанци загубиха доверие в него, главно заради дългогодишното разследване за корупция на дъщеря му и нейния съпруг.

Крал Хуан Карлос ще бъде наследен на трона от своя единствен син, престолонаследника принц Фелипе, на 46 години.

В телевизионно обръщение Хуан Карлос обясни, че абдикира в полза на сина си принц Фелипе, за да даде тласък на обновлението на монархията. Той припомни, че във всеки човек има стремеж към обновление, към поправяне на грешките, към надхвърляне на способностите.

Хуан Карлос изрази увереност, че принц Фелипе има зрелостта, подготовката и чувството на отговорност, необходими му, за да застане начело на държавата и да постави  началото на нов етап на надежда за испанския народ.

Испанският премиер изрази надежда парламентът да одобри бързо принц Фелипе за нов крал на страната. Крал Хуан Карлос бе основният стълб на нашата демокрация, той е най-добрият символ на нашия съвместен живот в мир и свобода, подчерта Рахой.

"Решението на краля да абдикира е политическо. Той абдикира, като отчита новите предизвикателства в Испания и защото смята, че е необходимо да даде път на едно ново поколение", посочва източник от кралския дворец, цитиран от Ройтерс.

Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу и френският президент Франсоа Оланд нарекоха испанския крал Хуан Карлос "архитект и защитник на демокрацията".

Кралят е решил да абдикира още през януари и е съобщил на премиера Мариано Рахой намерението си, но е било решено новината да бъде съобщена след европейските избори.

Преди около година холандската кралица Беатрикс абдикира в полза на престолонаследника Вилем-Александър, който стана първият крал на страната от повече от 120 години.

Седмият крал на Белгия - Филип, също се възкачи на престола, след като неговият баща, Албер Втори, отстъпи трона заради напредналата си възраст и крехкото си здраве.