Ирански демонстранти щурмуваха британското посолство и дипломатическа резиденция, в знак на протест срещу наложените от Лондон на страната им санкции заради спорната ядрена програма. Нападателите, главно студенти, изпочупиха прозорци, хвърляха запалителни бомби, изгориха британското знаме и взеха за кратко шестима служители от посолството за заложници.

В отговор на санкциите иранският парламент гласува закон, с който ограничи дипломатическите си отношения с Лондон до равнище шарже д'афер. Това означава, че британският посланик трябва да бъде експулсиран от страната в срок от две седмици. Икономическите отношения също ще бъдат сведени до минимум.

"Премиерът и външният министър заявиха ясно, че безопасността на нашите служители и техните семейства е непосредственият ни приоритет", съобщиха по-късно от Форин офис, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. В него се посочва, че заради вчерашните събития и за да се гарантира сигурността на дипломатите, персоналът напуска Техеран.

Днес следобед британският външен министър Уилям Хейг ще направи в Камарата на общините специално изявление за събитията в Техеран.

В същото време Норвегия също затвори посолството си в Техеран заради събитията, предаде Франс прес. Норвежкият дипломатически персонал обаче продължава да е в столицата и още не е взето решение за евакуиране. "Ние правим постоянно оценка на обстановката", посочи говорителка на посолството.