Иранската Революционна гвардия е вербувала хиляди афганистанци без документи в страната, за да воюват в Сирия, най-малко от ноември 2013 година, според нов доклад на Амнести интернешънъл, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Според организацията бежанците получават между 500 и 800 долара месечно, за да подкрепят сирийския режим на президента Башар ал Асад.

Иран не само предлагал на афганистански бежанци и мигранти стимули да воюват в Сирия, но някои твърдят, че са били заплашвани с депортиране обратно в Афганистан, ако не го направят.

Изправени пред този избор, някои от тези афганистански момчета и мъже избягали от Иран в Европа. Около 3 милиона афганистанци живеят в Иран, но по-малко от милион имат легален имиграционен статут.

Много от бежанците твърдят, че заплахата от арест и принудителна военна служба в Иран е била важен фактор за решението им да напуснат страната.

Афганистански бойци, организирани и командвани от ирански военни офицери, воюват в много райони на Сирия, включително около Дамаск, в Алепо, Дейр аз Зор, Хама, Латакия и районите близо до границата с окупираните от Израел Голански възвишения, гласи докладът, който се позовава на афганистански бежанци.

Сирийски бунтовници се обединяват в битката за Алепо

Сирийска бунтовническа групировка заяви, че се е сляла с няколко други около Алепо, за да засили позициите си в битката за провинцията, предаде Ройтерс.

Файлак аш Шам, или Легион Шам, съобщи в Туитър, че се е сляла с осем други въоръжени групировки, образувайки новата Северна бригада. Тя заяви, че цели да обедини революционните групи в единен организъм, който да бъде по-силен във военно и административно отношение.

В началото на януари Файлак аш Шам се изтегли от коалицията от ислямистки фракции, действащи в северозападната част на Сирия, за да се предислоцира там, където проправителствените сили бяха активизирали атаките си.

Тя се изтегли от Армията на завоеванието, включваща свързания с Ал Каида Фронт Нусра и мощната ислямистка групировка Ахрар аш Шам, която бе завоювала по-голямата част от съседната провинция Идлиб през 2015 година.