Загубата на територии се дължи на въздушните атаки на водената от САЩ коалиция от държави и паралелното засилване на акциите на иракските сили за сигурност. "

"Ислямска държава" бавно се изтласква назад", заяви говорителят на Пентагона Стив Уорън като допълни, че загубената територия е в размер на от 13 000 до 17 000 кв. км, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

„Иракските сили за сигурност и въздушните сили на коалицията безспорно са нанесли щети на ИДИЛ“, допълва говорителят, като използва друг акроним за „ИД“.
 
От началото на август силите на коалицията са нанесли въздушни удари по 3244 цели на групировката като 1879 от тях са били в Ирак и 1365 са в съседна Сирия, която също пострада тежко от действията на ислямистите.

За днес е предвидена среща между американския президент Барак Обама и министър-председателя на Ирак Хайдер ал Абади.

Австралия изпраща още 300 войници в Ирак, за да помогнат в обучението на правителствените сили, борещи се срещу "Ислямска държава", заяви премиерът Тони Абът, цитиран от ДПА и БТА.
Австралийските съветници ще се присъединят към изпратените от Нова Зеландия военни, които участват в обучението на иракските сили.
 
През септември м.г. Австралия изпрати 200 военни от специалните сили в Ирак.