"Ефектът върху малцинствата беше катастрофален. Садам беше ужасен; ситуацията оттогава е по-лоша. Десетки хиляди представители на малцинства бяха убити и милиони избягаха, за да спасят живота си", заяви Марк Латимър, ръководител на неправителствената организация "Майнорити райтс груп".

Християните в Ирак са били 1,4 милиона преди 2003 г., а в момента са под 250 000, се припомня в съвместен доклад на тази и други правозащитни организации. Ирак е обхванат от граждански конфликти и религиозно напрежение от 2003 г., когато водената от САЩ коалиция свали Саддам Хюсеин.

Малцинствата, включително християните, язидите, тюркмените, шабаките и ярсаните са засегнати по-тежко от насилието, се казва в доклада.

"Не може да се каже нищо добро за Саддам - той беше диктатор, извършил геноцид, но за много малцинства ситуацията сега е далеч по-лоша", подчертава Латимър.

Екстремистите от "Ислямска държава" проявяват особена жестокост към язидите (кюрдскоезично малцинство), които смятат за поклонници на дявола.

Португалия е готова да приеме 470 бежанци от язидската общност, предаде Франс прес. Хиляди хора от това малцинство се намират в лагери в Гърция.

"Мишена на убийствената лудост на "Ислямска държава", язидската общност е особено уязвима и не е в безопасност в Гърция", заяви вчера в Лисабон евродепутатката Ана Гомеш, член на Комисията за граждански свободи в ЕП.

Тя уточни, че е получила от португалското правителство уверения, че ще приеме група от 470 язиди, живеещи в лагера Идомени.

Португалия предложи през февруари да приеме максимум 10 000 бежанци, двойно повече от квотата си от 4500 души. Досега е приела само 452-ма.

Според експерти на ООН в ръцете на "Ислямска държава" в момента се намират около 3200 язиди, повечето от тях в Сирия. Момичетата биват превръщани в сексуални робини, а момчетата са индоктринирани и изпращани да се сражават.