Сегашната програма на финансирането по ОП „Човешки ресурси 2014-2020 година“ е пред приключване.

Предложението бе на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ и беше прието със 79 гласа „за“, 2 „против“ и 36 „въздържали се“.

Предложението на управляващите включва още министърът да предостави информация и за предприетите действия относно съобразяване на социалната оценка на хората с увреждания с отчитане на техните индивидуални потребности до 30 септември.

ГЕРБ и „Обединени патриоти“ предлагат още министърът да представи концепция за реформиране на системата за експертизата на работоспособността на хората с увреждания до 31 октомври 2017 година.

Предложенията на лидера на БСП Корнелия Нинова и група народни представители бяха отхвърлени. Те поискаха министърът на труда и социалната политика в срок до 15 юли да предостави в Народното събрание анализ на изпълнението и контрола по Националната стратегия на плана за действие за прилагане на конвенцията за правата на хората с увреждания, както и информация за финансовите средства за изпълнение на този план за действие за 2017 г. и за следващите години до 2020 г.

Предложението на БСП включваше още информация за развитието на услугите личен и социален асистент, както и систематизирани данни за плащания, на които те имат право. БСП предложиха още министърът на социалната политика да предприеме действия по завършване на информационната база данни за хората с увреждания.

Министерството заяви като свой приоритет и предприе конкретни действия е свързано с ускорено приемане на Закон за социални услуги, каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

„От 21 юни на страницата на министерството вече е публикувана концепция на закона. След изтичане на срока на обществени консултации, създадената работна група с широко представителство, включително и на хората с увреждания, ще работи по подготовка на текстове и реализиране на концептуалните намерения“, обясни той.

Според Петков безспорно е, че социалните услуги са инструментът за социално включване на хората от уязвимите групи, включително и на хората с увреждания“, заяви министърът. „Предстои да бъде изпълнено изработване на концепция за промени в нормативната уредба за прилагане на отделни членове от Конвенцията за правата на хората с увреждания“, каза още той.

Закон за личната помощ като желание е хубаво, но е нещо, което струва много скъпоу каза още Бисер Петков. 

Приемането на Закон за личната помощ е искане на родители на деца с увреждания.

Министърът обясни, че приемането на такъв закон е свързан с осигуряването на значим ресурс, защото идеята в него е хората с увреждания да получават месечен ресурс в размер на три минимални работни заплати и с него да си избират лични асистенти. По думите му много по-социални и по-богати от България държави са се отказали от този начин на подкрепа.

Има 800 хил. души с увреждания и само 2000 лични асистенти, каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Михаил Христов. Той поясни, че от ГЕРБ са предложили нещо интересно.

„Благодаря им за проявената инициатива да привикат септември месец министъра да ни информира за работата. Ще ви помоля да не преписвате от нас, защото не сме ученици“, каза Христов.

Приетото предложение на ГЕРБ за мерките за хората с увреждания не съдържа решения, водещи до реални промени в политиките за тези хора. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Георги Гьоков в отрицателен вот след разискванията.

Гьоков подчерта, че е гласувал против предложенията на ГЕРБ, тъй като според него са писани на крак. По думите му в документа няма и логическа последователност.

Преди разискванията депутатите гласуваха в залата да бъдат допуснати деца с детска церебрална парализа и техните родители. Те не можеха да гледат дебатите от балкона, тъй като бяха с инвалидни колички, които нямаше как дакачат по стълбите.