Това каза Георги Апостолов, координатор на Национален център за безопасен Интернет Фондация„Приложни изследвания и комуникации”, цитиран от "Фокус".

Според Апостолов за съжаление наистина трябва да признаем, че българските деца са сравнително по-малко защитени, отколкото средноевропейското дете. По думите му данните от това проучване за нашата страна са доста занижени поради методиката на задаване на въпроси.

„Въпреки това България е сред водещите страни с 35% от децата, които са излизали на такава среща с човек, когото познават само от интернет и то за периода за последните 12 месеца. Това вече е много голям риск. Следващият рисков момент и фактор и както и предишни проучвания показаха, че при нас е много висок процентът на родителите, които не знаят какво децата им правят он-лайн и също така много малък процент от домашните компютри са защитени с някакъв тип програма за родителски контрол, която би филтрирала, блокирала съдържание или пък поне би давала на родителя възможност от време на време да проверява детето с какво се е занимавало, когато е седяло зад компютъра”, заяви Апостолов.

Той обясни, че третият рисков фактор е, че в България много слабо е навлязла темата за правилно – нерисково поведение в интернет.

„Знаете, че от първи до четвърти клас информационните технологии не се изучават като задължителен предмет. Оставено е на съответното училище дали да го има или да го няма. Но дори да го има това, което е като съдържание на учебниците, не отговаря по никакъв начин на изискванията да се обучат децата на безопасно ползване на интернет. Същото важи и когато вече предметът става задължителен в пети клас децата учат всичко възможно, но само два часа през учебната година, са предвидени те да бъдат занимавани с безопасност в интернет. Освен това авторите на учебниците обикновено учат децата на безопасно ползване на компютър, но никой не си прави труда да им обясни, че рисковете в интернет зависят от начина на поведение”, каза още експертът.

Апостолов посочи, че много от децата се регистрират в интернет като използват като аватари снимка, прикачена към даден профил, която има сексуален подтекст. „Това автоматично според изследване на Националния център за изследване на общественото мнение качва с 40% до 60% риска към това дете да се подходи от педофил”, посочи Апостолов.