След като бил санкциониран, мъжът подал заявление по Закона за достъп до обществената информация. Той поискал полицията да му предостави ксерокопие на официален документ, от който да е видно направеното нарушение, както и данни за длъжностното лице, съставило акта, съобщи "Марица".

Датата на това искане е 11 февруари т. г. На 19 февруари началникът на Общинска полиция му отговорил в писмен вид, че автомобилът е бил репатриран, защото е бил паркиран до знак, предупреждаващ за принудително преместване на спрелите коли. Посочил униформения, разпоредил вдигането на колата, но отказал ксерокопие на документите с аргумента, че те са вътрешноведомствени.

Тогава пловдивчанинът се обърнал към Административния съд. На 13 декември магистратите постановяват, че е налице частичен мълчалив отказ, който е нищожен, защото е издаден от некомпетентен орган. Причината е, че по вътрешните правила на МВР по заявленията за достъп до обществена информация отговор трябва да даде съответният директор на полицията. А в случая писмото е подписано от шефа на Общинска полиция.

Затова сега по искането за информация трябва да се произнесе шефът на Областната дирекция на полицията Христо Разсолков, а МВР ще трябва да плати разноските по делото, направени от водача. Те възлизат на 500 лв.