Приходната агенция е анализирала укриването на приходи от агенции и брокери.
По данни на НАП неплатени данъци за периода 2007-2010 г. са общо 122 милиона лева, като в това число не влизат местните данъци и такси, тъй като те не се събират от НАП, съобщиха БГНЕС и БТА.

Според прогнозните данни за последните две години, през 2011 г. недекларираните приходи от сделките с недвижими имоти са били 103 милиона лева, а през тази година - 86 милиона лева.

От НАП констатират, че броят на нелегитимните брокери нараства в последните години.
Голям е и рискът от укриване на приходи при упражняващите професията брокер - близо осем от всеки десет брокери не декларират всички свои приходи от осъществени сделки по продажби или отдаване под наем на имоти, смятат от агенцията.

От НАП планират различни мерки, насочени към най-рисковите играчи на пазара на имоти. Те ще поканят собствениците на сайтове, в които се публикуват обявите за имоти, и ще ги помолят на видно място да са описани най-честите рискове при извършване на тези сделки.

Ще има ревизии и проверки в бранша на посредниците на пазара на недвижими имоти.

Колкото пазарът на имоти е по-активен, степента на укриване е по-малка, установяват от НАП. Според експертите на агенцията през 2007 г. нелегалните брокери са били 799, като техният брой постепенно нараства до 1150 през 2011 г. и до 1100 през тази година.
Относителният дял на нелегалните брокери спрямо всички посредници на пазара също нараства. През 2007 г. те са били само около 22%, а през 2012 са над 30%.

Данните на НАП показват, че през 2012 г. брокерите, които са работили в страната, са били 2500, но според тях реално действащите лица на пазара на имоти през тази година са били близо 3600.

Катя Цветанова от НАП представи изводите от анализ, според който спадът в оборотите на пазара на недвижими имоти не води до намаляване на укритите приходи, а напротив - увеличава се рискът от укриване на доход и относителният дял на сивия сектор в този бранш се увеличава.

Всеки гражданин, който е участвал в имотна сделка и е получил документ, различен от касова бележка, трябва да сигнализира в НАП за това нарушение, препоръча говорителят на приходната агенция Росен Бъчваров.

Необходимо е да се приеме закон за регламентирането на дейността на брокерите, заявиха от Националното сдружение "Недвижими имоти".
Лъчезар Искров, зам.-председател на сдружението.
По думите му, приемането на закон ще предпази потребителите от измами.

Пазарът на недвижимите имоти продължава да се развива, но трябва да има регламентиране на дейността, коментира Добромир Ганев, зам.-председател на сдружението във връзка с изнесените данни за укрити доходи. Твърдението, че пазарът на имоти е едва ли не в колапс, не е съвсем точно, добави той.

През 2007 г. сделките бяха 330 000 в цялата страна, през 2011 г. бяха 220 000 и това бележи немалък спад, но ако сравняваме продажбите с годините преди 2002 г., се оказва, че пазарът е нараснал почти двойно, защото преди десет години сделките с недвижими имоти бяха под 100 000 годишно, посочи Ганев. Според статистическите данни покупателната сила на населението по отношение покупката на недвижима собственост в момента е много по-голяма, отколкото, през 2007 г., отбеляза експертът.
Средните доходи за страната не са намалели, а цените на имотите паднаха с повече от 20-30 процента през последните години. Така че в момента българинът може много по-лесно да си купи жилище, отколкото в пика на продажбата на недвижими имоти през 2007 г., коментира Ганев.

От Националното сдружение "Недвижими имоти" предлагат да се приеме закон за регламентиране дейността на брокерите и агенциите за недвижими имоти като се учреди Камара на брокерите, към която да има регистър и да се полага изпит за упражняване на професията.
От сдружението смятат, че е необходимо всеки действащ брокер да има минимум средно професионално образование или висше - магистър в някоя от предлаганите вече от университетите специалности за управление на недвижима собственост.

Според него може в закона да залегне текст, в който да са разписани минимални прагове на комисионните за посредническа дейност.

Според българското данъчно законодателство всеки брокер е длъжен да има регистрация по Булстат и да плаща местен патентен данък, както и да се самоосигурява.