В края на миналата седмица в голям търговски склад са засечени 248 000 яйца от Полша - половината от тях маркирани, другата половина - не, информира той. Яйцата са от две ферми в Полша.

Доставката е била за веригата "Европа", уточни земеделският министър Мирослав Найденов. Той бе категоричен, че практиката подобни доставки да бъдат обявявани ще продължи и "че всички, които опитат, получават максималната глоба".
Не спестихме на "Кауфланд" името, няма да спестим и на „Европа”, категоричен беше министърът.
В края на януари веригата "Кауфланд" отнесе най-високата глоба - 10 000 лв., заради маркировка на яйца. Тогава проверка установи, че се предлагат миксирани опаковки с яйца - такива, които отговарят на изискванията, и неотговарящи - също внос от Полша.

Ако полските ветеринарни власти хванат такива яйца от България, ще са безкомпромисни, затова и "ние действаме така", заяви днес Найденов.

Производителят в полската ферма разполага и с клетки за кокошките, които отговарят на изискванията, и с такива (тесни), които не отговарят, обясни министърът.
"И вместо яйцата от тези, които не отговарят, да отидат за термична обработка, те се предлагат на нашия пазар. Яйцата са безопасни, но това е нарушаване на регламента и води до нелоялна конкуренция, защото те са с около 2 евроцента по-евтини, а по този начин убиват нашата индустрия", коментира преди време земеделският министър.

Агенцията е единственият компетентен орган за контрол на храните и опазване здравето на българските потребители, и това е нейният приоритет, отбеляза Войнов. Той отчете общо 256 284 проверки към 10 февруари на обекти за производство и търговия с храни.
Връчените предписания за установяване на несъответствия са 28 339, а съставените актове - 7149. Затворени са 1217 обекта и бракувани - 203 735 кг хранителни продукти, 383 522 яйца, 12 654 литра безалкохолни напитки, 151 опаковки хранителни добавки.

Йордан Войнов определи тези числа като "бомбастични" и каза, че ще поиска криминализиране на деянието, при което производител или разпространител предлага храни с изтекъл срок на годност и без изяснен произход.

До момента са регистрирани общо 52 718 обекта за производство и търговия с храни от животински и неживотински произход. На близо 20 000 е отказана пререгистрация.
Регистрите на всички обекти са публикувани на сайта на агенцията, посочи Войнов.