Проверката: Европейци ни продават храни с различно качество
Има разлики между хранителните продукти, които се продават на българския пазар и в страните от Западна Европа.
309
572
Това показва сравнителния анализ между продуктите, направен през последния месец, обяви по bTV директорът на Българската агенция по храните Дамян Илиев.
Експертите сравняваха няколко групи продукти: шоколад, месни и млечни продукти, газирани напитки, сокове и детски храни.
Резултатите от проверката показват, че от 31 изследвани продукта в 7 има разлика по отношение на обявеното съдържание - те са от групите газирани напитки и плодови сокове, детските храни, млечни продукти - маргарина, и в шоколадови десерти.
31 продукта са били закупени от търговски вериги в Австрия и Германия, толкова са били купени и от вериги в България.
Разлики не са открити само при месните продукти, заяви Дамян Илиев. Той уточни, че разликите са описани в етикетите.
Най-сериозни са разминаванията при млечните продукти и детските храни – при тях стоки с различно съдържание се предлагат под една и съща марка в България и в Германия.
Изследвано е сирене, което дори има различен вкус и вид, а се представя за същото, каза по БНТ доц. Тодорка Янковска-Стефанова - зам.-изпълнителен директор на БАБХ.
Сериозни разлики има в състава на шоколадите.
В газираните напитки на нашия пазар има глюкозо-фруктозен сироп вместо захар.
В енергийните напитки пък има по-нисък процент кофеин спрямо същите марки в Германия.
При натуралните плодови сокове са открити следните различия – в Западна Европа сокът действително е 100%, а на нашия пазар – 97%.
В наша полза е показателят в изследвано масло от млечната група - 82% съдържание на мазнини на българския пазар, при 80% на пазара в Германия.
Агенцията по храните е установила и разлики в цените на хранителните продукти от един и същи вид и една марка, но тях ще ги коментира министърът на земеделието Румен Порожанов, уточни Дамян Илиев.
Огромен скандал избухна след словашко изследване на 22 продукта, което категорично показа по-лошо качество в продуктите на една и съща марка, предназначени за техния пазар.
Последва и бурна реакция в Брюксел, а страните в Източния блок се обявиха твърдо против двойния стандарт в хранителните продукти.
В края на май тази година Българската агенция по безопасност на храните започна аналогично изследване.
„Смятам, че има разлики между продуктите, които се продават на българския и на европейския пазар. Важно е да се знае, че сравнителното изследване беше направено на идентични продукти от идентични марки, които се продават под едно и също наименование, както в България, така и в Централна и Западна Европа”, обясни пред NOVA заместник-председателят на Агенцията д-р Любомир Кулински.
„Едни и същи храни са с различни етикети. От 31 продукта, 24 са с идентични етикети, но при 7 продукта има разминаване”, каза още д-р Кулински.
В един от колбасите, продавани на българския пазар има повече вода в сравнение с неговия аналог на немския пазар, допълни Кулински.
Вредни ли са продуктите, продавани в България?
„Изобщо не говорим за безопасност. Храните са абсолютно безопасни, те дори са коректно етикетирани, въпросът е защо има разлика в етикета на сходни продукти”, подчерта д-р Кулински.
Какво предстои?
Предстои страната ни да уведоми Европейската комисия за резултатите от изследванията.
АНКЕТА: Трябва ли да има еднакъв стандарт за храните в ЕС?
Експертите сравняваха няколко групи продукти: шоколад, месни и млечни продукти, газирани напитки, сокове и детски храни.
Резултатите от проверката показват, че от 31 изследвани продукта в 7 има разлика по отношение на обявеното съдържание - те са от групите газирани напитки и плодови сокове, детските храни, млечни продукти - маргарина, и в шоколадови десерти.
31 продукта са били закупени от търговски вериги в Австрия и Германия, толкова са били купени и от вериги в България.
Разлики не са открити само при месните продукти, заяви Дамян Илиев. Той уточни, че разликите са описани в етикетите.
Най-сериозни са разминаванията при млечните продукти и детските храни – при тях стоки с различно съдържание се предлагат под една и съща марка в България и в Германия.
Изследвано е сирене, което дори има различен вкус и вид, а се представя за същото, каза по БНТ доц. Тодорка Янковска-Стефанова - зам.-изпълнителен директор на БАБХ.
Сериозни разлики има в състава на шоколадите.
В газираните напитки на нашия пазар има глюкозо-фруктозен сироп вместо захар.
В енергийните напитки пък има по-нисък процент кофеин спрямо същите марки в Германия.
При натуралните плодови сокове са открити следните различия – в Западна Европа сокът действително е 100%, а на нашия пазар – 97%.
В наша полза е показателят в изследвано масло от млечната група - 82% съдържание на мазнини на българския пазар, при 80% на пазара в Германия.
Агенцията по храните е установила и разлики в цените на хранителните продукти от един и същи вид и една марка, но тях ще ги коментира министърът на земеделието Румен Порожанов, уточни Дамян Илиев.
Огромен скандал избухна след словашко изследване на 22 продукта, което категорично показа по-лошо качество в продуктите на една и съща марка, предназначени за техния пазар.
Последва и бурна реакция в Брюксел, а страните в Източния блок се обявиха твърдо против двойния стандарт в хранителните продукти.
В края на май тази година Българската агенция по безопасност на храните започна аналогично изследване.
„Смятам, че има разлики между продуктите, които се продават на българския и на европейския пазар. Важно е да се знае, че сравнителното изследване беше направено на идентични продукти от идентични марки, които се продават под едно и също наименование, както в България, така и в Централна и Западна Европа”, обясни пред NOVA заместник-председателят на Агенцията д-р Любомир Кулински.
„Едни и същи храни са с различни етикети. От 31 продукта, 24 са с идентични етикети, но при 7 продукта има разминаване”, каза още д-р Кулински.
В един от колбасите, продавани на българския пазар има повече вода в сравнение с неговия аналог на немския пазар, допълни Кулински.
Вредни ли са продуктите, продавани в България?
„Изобщо не говорим за безопасност. Храните са абсолютно безопасни, те дори са коректно етикетирани, въпросът е защо има разлика в етикета на сходни продукти”, подчерта д-р Кулински.
Какво предстои?
Предстои страната ни да уведоми Европейската комисия за резултатите от изследванията.
АНКЕТА: Трябва ли да има еднакъв стандарт за храните в ЕС?