Много от народните избраници често недоволстват, че храната им е мазна или се прекалява с някои продукти. Щипка сол, лъжичка червен пипер или кафена чашка олио - това е табу за нас, разказаха готвачите, работещи във ВИП кухнята. Всяка от съставките в дадена рецепта се мери от домакина. Така хем се спазват точно изискванията, хем се знае до грам какви и колко продукти се използват, за да няма спекулации.

Ястията се приготвят по рецептурника за заведенията за обществено хранене. Подбират се така, че да са подходящи за столово, а не за ресторантьорско хранене. Защото всичко се готви няколко часа по-рано, за да има време да се разнесе до столовете в двете сгради в специални хладилни бусове. Кухнята е обща за сградите на Народното събрание и бившия Партиен дом. Тя се намира под президентството, а към нея има и ресторант със свободен достъп.

За депутатите готвят около 15 души, предвождани от главен готвач. Те работят на две смени и всички са на щат към Народното събрание. Започват работа в 4,30-5,00 часа сутрин. Първо правят закуските, а след тях и обедното меню, което трябва да е готово до 11 ч. Определя се седмица за седмица, за да се организира закупуването на пресни продукти всеки ден, разказаха от хранителния комплекс на Народното събрание.

Търси се балансът - всеки ден в менюто да има месни и постни супи и ястия. Специалистите се консултират и с църковния календар, за да може по време на традиционните пости задължително да се приготвят поне 2 блюда, които да отговарят на каноните. Случва се депутатите да се обаждат със съвети или забележки за менюто, винаги се съобразяваме с техните желания, разказаха готвачите. Въпреки разпространеното мнение, че депутатите ядат най-много кюфтета и кебапчета, статистиката в използването на рецептите сочи, че се харесват и търсят предимно ястия от традиционната кухня. През зимата народните избраници хапват повечко пълнени чушки, сарми с кисело зеле и зрял фасул. През лятото най-предпочитани са таратор, пълнени тиквички, зеленчуци на скара или патладжани с доматен сос. В менюто винаги има пилешко и свинско месо. Често се предлага и риба. Телешко обаче се готви по-рядко, най-често на супа. Няма голямо търсене, защото това месо не е вкусно, когато престои дори час, разказаха от кухнята. Любими десерти на депутатите се оказват крем карамел и торта гараш. Те също се правят в кухнята, а не се купуват готови.

Не се работи с полуфабрикати, нито със заготовки - всички продукти са пресни и всичко се приготвя на място. Не се готви със стари мазнини, заричат се от кухнята. И обясняват оплакванията на депутатите от киселини с евентуални стомашни проблеми. Не остава храна, която да се предлага на другия ден и да се преработва и прави, категорични са шефовете на хранителния комплекс. Обикновено порциите са по 300 грама, което е стандартът за столово хранене. Тъй като е нормално човек да поглъща по 1500-2000 калории на едно ядене, в менюто за деня задължително се посочва по колко има във всяко ястие. Така депутатът може сам да сметне и да прецени колко да изяде.