Говорител на българското правителство е заявил пред изданието, че посещението е отменено заради „трудния дебат за бюджета”. 

Холандският премиер трябваше да пристигне у нас днес, а за визитата му съобщи лично премиерът Бойко Борисов на 13 октомври след срещата си с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу в София. Тогава стана ясно, че Борисов е поканил Рюте в България с идеята да промени мнението му за членството на България в Шенген.

Днес обаче правителството се събра извънредно, за да разгледа проектобюджета за 2012 г.

„Финансиеле дагблад” припомня, че в момента Холандия и България не са в много добри отношения заради въпроса с разширяването на Шенгенската зона, след като Холандия и Финландия наложиха вето на приемането в Шенген на България и Румъния.

По-късно говорителят на Министерството на външните работи Весела Чернева уточни, че посещението на холандския премиер не е отменено, а отложено, съобщи БТА.
"Надяваме се посещението да се състои скоро, преди края на годината. За да може това посещение да се състои както трябва и да може да му бъде отделено цялото внимание, предложението на българската страна беше то да се отложи", каза Чернева и добави, че смисълът на такива посещения, когато става дума за страни-членки, чиито лидери се виждат често в рамките на ЕС, е те да излъчат силно послание за двустранните отношения, а в момента няма нужната обстановка за това.

На 23 октомври на заседание на Европейския съвет на вътрешните министри бе решено, че България и Румъния са напълно готови технически за Шенген. Евролидерите пък на последното си събиране миналата седмица настояха до декември всички страни в ЕС да направят необходимото, за да могат София и Букурещ да се присъединят към зоната от март догодина с въздушните и морските си граници, а от юли 2012 г. - и със сухопътните.