Търпението на България спрямо Холандия е изчерпано. Източноевропейската държава негодува, че нашата страна единствена в ЕС блокира присъединяването към свободното от паспортни проверки Шенгенско пространство, пише в статията, публикувана на сайта на Министерство на финансите.

"Холандия променя в движение правилата на играта поради предизборни причини", роптае българският вицепремиер.
Дянков, който е също така министър на финансите, изрази желание на европейската лидерска среща на върха през октомври Холандия да оттегли възраженията си, отбелязва още изданието.

"Какъвто и да е кабинетът, тук става дума за порядъчност", казва министърът и посочва, че страната му отдавна е изпълнила изискванията за присъединяване.
Гневен е на неодобрителните и омаловажаващи изказвания на министър Леерс (министър на имиграцията) и премиера Рюте.

В знак на протест Румъния вече организира блокада на холандски лалета. Камиони с цветя бяха задържани за дълго на румънската граница. Румънският президент Траян Басеску също призова сънародниците си да не купуват нидерландски продукти, докато Холандия не оттегли отказа си за Шенген.

Дянков не желае да се стига до там. Въпреки че за бившия икономически директор на Световната банка (Дянков е бил главен икономист на вицепрезидентското поделение "Финансов и частен сектор" в Световната банка - б.р.) в е крайно време "Нидерландия да се вразуми".
"Свършихме много за оптимизирането на системата ни за граничен контрол, борбата срещу корупцията и реформирането на съдебната система. Това е видно и от редица доклади за оценка. Останалите държави – членки на ЕС признават това, а вие не. Просто не е честно", казва още той.

Според него не трябва да се страхуваме, че страната ни ще бъде наводнена от българи и румънци след приемането на двете държави, въпреки че е наясно с местните настроения, пише още изданието.
"Вземете например лидера на Партията на свободата Геерт Вилдерс (бивш коалиционен партньор на подалия оставка Марк Рюте - бел. ред.), който основа център за събиране на жалби срещу поляци. Това е болезнено за Източна Европа. Времената за политиците в Холандия са тежки, но би било хубаво страната просто да се придържа към уговорките. Създава се неприятно чувство у всички българи", казва министърът.
Според него в момента Холандия става за смях и в Брюксел.

"Опитвате да сте най-усърдният ученик в класа, а сами не съумявате да спазите уговорките. Подхождате твърде строго към страни като Гърция, докато и вие нарушавате европейските изисквания за дефицит и държавен дълг. По този начин Холандия рискува добрата си репутация", счита Дянков, който въпреки всичко нарича колегата си Ян-Кеес де Яхер "свой добър приятел".

Самият Дянков може да бъде описан като хардлайнер що се отнася до бюджетна дисциплина, пише вестникът.

Днес в Холандия се провеждат предсрочни избори.