Това стана при обсъждане и гласуване на второ четене на текстове от промените в Кодекса за социално осигуряване.

Предложението за ранното пенсиониране бе направено от Сергей Станишев и предвиждаше лицата, които нямат право на пенсия, да могат да се пенсионират при условие, че недостигащите им възраст и/или осигурителен стаж са до 24 месеца от определените по закон.

Вижте снимки от заседанието на парламента>>

Предложението не е било подкрепено и от социалната комисия. Днес в зала то беше подкрепено от Коалиция за България и от "Атака", а срещу него гласуваха от ГЕРБ и ДПС.

Казусът "ранно пенсиониране" предизвика конфузна ситуация между коалиционните партньори БСП и ДПС. Преди дни депутатът от БСП Екатерина Заякова обяви изненадващо, че има споразумение за него и то ще бъде при липсваща 1 г. при 85% от реалната пенсия.

Последва реакция на министър Хасан Адемов, който заяви, че нито правителството, нито партньорите са запознати с това. Последва и извинение от страна на БСП, като Корнелия Нинова призна, че предложението е единствено от левицата и няма споразумение.

Депутатите отхвърлиха и текста, с който се замразява пенсионната реформа, приета от ГЕРБ, която увеличава възрастта и осигурителния стаж. Хасан Адемов обясни, че текстът вече е записан в Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване /ДОО/ за 2014 г., като там е отчетено, че стъпката със замразяването се прави за една година, докато в този законопроект няма отбелязан срок.

В Закона за ДОО е прието единствено замразяване на възрастта за пенсиониране за 3-та категория труд на 60 години и 8 месеца от жените и 63 години и 8 месеца от мъжете, и осигурителен стаж 34 години и 8 месеца за жените и 37 години и 8 месеца от мъжете.

Депутатите приеха замразяване за една година и за възрастта за пенсиониране на работещите първа и втора категория труд.

Премахнато бе и допълнителното условие за възраст при пенсиониране на военните, като бяха върнати старите условия за пенсионирането им.

До 31 декември 2020 г. учителите ще придобиват право на пенсия за осигурителен стаж и за възраст три години по-рано от пенсионната възраст и при учителски осигурителен стаж 25 години и 8 месеца за жените и 30 години и 8 месеца за мъжете.

Хасан Адемов заяви, че през 2014 г. ще се дискутира увеличението на възрастта и стажа за пенсиониране.

През последните месеци на тази година има видим ръст на икономиката и това означава, че от 2015 година можем да мислим бавно и поетапно за увеличение на осигурителните вноски, обяви още Адемов. Такъв бил и съветът на Световната банка - когато това е благоприятно.