"Задачата на военните и полицейските сили е да спрат нелегалното преминаване на мигранти от България и Македония, както и да предадат на правосъдието трафикантите на хора, които извършват подобни дейности на територията на Сърбия", се казва в официалното съобщение, разпространено от пресслужбата на сръбското правителство, цитирано от "Фокус".

Новината бе разпространена след приключването на извънредно заседание на кабинета в Сърбия, което бе ръководено от премиера Александър Вучич.

След като Унгария въведе нови по-строги мерки за контрол на границите си на 5-ти юли в Сърбия се стигна до значително увеличаване на броя на мигрантите.

Вижте снимки >>>


Според властите в Белград в момента на територията на страната има около 3000 мигранти и техният брой се увеличава всеки ден с по няколкостотин души. Най-много идват от България.

Телевизия "Канал 5" цитира сръбския министър на труда и социалната политика Александър Вулин, който  е заявил, че България  не охранява българо-сръбската граница.

"В случая имаме страна-член на ЕС, България, на която границите са напълно отворени и тя няма никакъв контрол върху движението на мигрантите. В същото време Австрия и Унгария са затворили напълно своите граници. Сърбия няма намерение да стои със скръстени ръце между тези държави и да чака", е заявил министър Александър Вулин.

Сърбия няма повод за притеснение от гледна точка на сигурнoстта, но не е коректно да се коментират действията по охрана на граница на съседна държава. Това коментира в отговор главният секретар на МВР гл. комисар Георги Костов.
"Това което може да кажем в момента за обстановката по линия на миграционен натиск на нашите граници, е че тя е нормална, съобразно сезона, в който сме. Няма основания за притеснение. В контекста на последните събития в Р Турция iма толкова комаnдировани сили, колкото е необходимо по границата", каза още Костов.

"В момента става въпрос за хора, които не са застрашени от военни действия - над 80% са от Афганистан и Пакистан, а в същото време Европа много ясно даде да се разбере, че тези хора няма да получат убежище. А те нямат намерение да търсят убежище в Сърбия.
Нашата задача е да защитим държавните граници от нелегалното им преминаване", каза сръбският министър на вътрешните работи Небойша Стефанович тази сутрин пред държавната телевизия, цитиран от БГНЕС.

Възможно е за една нощ при нас да пристигнат десетки хиляди души, посочи още той. Но отказа да съобщи "числеността на екипите от съображения за сигурност". Според него обаче "те ще бъдат достатъчно за предотвратяване на всякакъв опит за нелегално преминаване на границата".

Стефанович предупреди, че икономическите мигранти ще бъдат връщани обратно в страната откъдето са дошли, съгласно международното право.

Сръбският министър съобщи, че през изминалите две години в страната са арестувани над 1500 трафиканти на мигранти.