Това обобщение направи доц. Д-р Атанас Щерев от САГБ "Д-р Щерев". Той участва в кръгла маса, посветена на промяната на Наредба 28, с която се определя пределната възраст за ин витро процедури, предаде БГНЕС. На нея участваха представители на пациентски организации на жени с репродуктивни проблеми и лекари.

В момента, ако жена над 43 години поиска да има бебе по метода ин витро, дори когато тя желае да си я плати сама, то лекарят отказва такава процедура, обясни зам.-председателят на Сдружение "Зачатие" Ирина Попова. Тя каза, че след като клиниките върнат такива пациенти, обикновено те отиват в чужбина, в други европейски страни, защото там пределната възраст е по-висока.

От Сдружението настояват да се премахне настоящата граница и при репродуктивен проблем на жената лекарят да преценява в конкретния случай дали може да бъде успешна ин витро процедурата или не. Те се съгласяват и със становището на Съюза на лекарите специалисти по репродуктивна медицина от май месец, че ин витро процедурите е възможно да се правят докато при жената не настъпи менопауза. "Това обикновено става на 49 години", каза зам.-председателят на сдружението Ирина Попова. Тя цитира данни на ООН отпреди 5-6 години, според които около 250 - 270 хиляди двойки в България имат някакъв репродуктивен проблем. Според Попова, стотици са двойките, при които жената е над 43 години, които искат, но законът им забранява да имат бебе ин витро. Поне 50 двойки са лично засегнати. Две от тях вече са подали жалба в Комисията за защита от дискриминация и тя се е произнесла, че определянето на такава възраст е възрастова дискриминация. Последното произнасяне е от 7 октомври, обясни зам. - председателят на Сдружение "Зачатие". В това свое решение, Комисията задължава здравното министерство до 1 месец да направи промени в Наредба 28. В момента обаче тези решения се обжалват във Върховния административен съд, който все още не се е произнесъл по тях.

На кръглата маса стана ясно, че в Министерство на здравеопазването е сформирана комисия, която работи по промяната на Наредба 28. Това стана ясно още по време на кръглата маса. Доц. Щерев обясни, че тя е сформирана от времето, когато министър на здравеопазването бе д-р Божидар Нанев. На дискусията доц. Щерев заяви, че за миналата година над 500 жени между 40 и 45 години в България раждат здрави деца. Над 20 са жените пък, които са над 45-годишна, които са станали майки.

Според д-р Георги Николов от Медицински център "Репро Биомед", настоящето възрастово ограничение от 43 години е наистина ниско и би могло тази граница да се увеличи, но до 45 години. Той е категорично против обаче възрастовата граница да е по-висока, защото при жени над тази възраст шансът за спонтанен аборт е 90%. При 10 – те процента, който забременеят пък - 5% ще родят дете със синдром на Даун. Той обясни, че при самата процедура има рискове. При младите пациентки обаче лекарите разчитат на по-висока успеваемост.