Бурята остави 11 населени места в община Ловеч без ток заради авария, съобщиха от електроразпределителното дружество. Часове по-късно обаче захранването им бе възстановено.

След заседание на кризисния щаб бе обявено бедствено положение в Ловеч, съобщи кметът Минчо Казанджиев.

"Всички институции са организирани. Положението е овладяно, има изпочупени дървета – стари чинари, които са едни от емблемите на нашия град, започваме да почистваме. Има залети социални и държавни заведения, и наводнени къщи в по—ниската част на града, няма опасност за гражданите. Задачата ни в момента е да обезопасим местата с изпочупени дървета. Досега по подадена информация има една затисната кола. Всички водни басейни в района са под контрол. Няма да бързаме да отменяме бедственото положение в района", обясни кметът, цитиран от Фокус.

В петък сутринта областният управител Милко Недялков уточни, че до края на деня бедственото положение може да бъде отменено, но след като бъде направен щателен оглед на щетите.

Бурята, започнала около 19 ч., бе придружена с гръмотевици, силен вятър и пороен дъжд с градушка.

От метеорологичната служба съобщиха за БТА, че са паднали около 40 л/кв. м, а на места големината на ледените късове е била повече от три сантиметра.

Проливният дъжд наводни улици в Ловеч. Централният булевард "България" бе блокиран от аварирали автомобили, след като водата по него достигна 40 сантиметра.

Непроходими бяха и улици към някои от кварталите в града.

В града има много паднали клони. Директорът на ОД „Пожарна безопасност и защита на населението” – Ловеч комисар Владимир Кацарски съобщи, че са постъпили 54 сигнала след бурята.

"Има 26 сигнали за отводняване, като 9 от тях са за обществени сгради, останалите 17 са за частни домове. На всички сигнали е отреагирано. Към момента няма нови сигнали за отводняване. Имаме готовност веднага да отреагираме при нов сигнал”, обясни Кацарски.

Срещата от 1-ия кръг на турнира Лига Европа, мач-реванш, между Литекс и Верис (Кишинев, Молдова), беше отложен за 24 часа заради лоши метеорологични условия - разразилата се буря и силно наводнен терен.

Буря е имало и в районите на Козлодуй, Русе, Плевен, Кнежа, предаде БНТ.

Изпратете ваши снимки от бурята в Ловеч>>