Екип на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и Коалиция „За да остане природа в България“ установи, че са отсечени дървета със синя боя, която, съгласно указания на Столична община, обозначава дърветата, предвидени за кастрене.

В резултат на това подадохме сигнал до Столична община, в който настояваме за бърза и експертна проверка с цел незабавно спиране на сечта в Борисовата градина до отстраняване на нарушенията и налагане на компенсаторни мерки за неправилно отсечените дървета, съобщават от Българското дружество за защита на птиците.

Цветовете на маркировката на дърветата, предвидени за сеч и кастрене са утвърдени от Столична община, както следва: с оранжева боя са маркирани дърветата за сеч, а със синя - маркираните дървета за кастрене.

Припомняме, че миналата година общината проведе инвентаризация на гората на базата, на която се подготвя сеч на дървета в частта от парка, предвидена по проекта за Подробен устройствен план за застрояване (административна сграда, музей „Зелена София“, паркинг и други) с аргумент, че са опасни. Маркираните дървета са 844, като 733 от тях са маркирани за сеч, а другите – за кастрене, въз основа на неприложима в градска среда горскостопанска нормативна уредба.

След сигнали и организирана подписка в защита на парка от страна на БДЗП и „За да остане природа в България“ през ноември Общинските съветници не приеха критериите за внимателен подбор на дърветата за сеч, предложени от сформираната експертна комисия към общината, но на тяхна база взеха решение санитарната сеч в Борисовата градина да стартира поетапно в избрания пилотен участък между булевардите Драган Цанков и Пейо Яворов и басейна Мария Луиза.

Сечта обаче няма да засегне всички 844 маркирани дървета, а само изцяло сухите и опасно наклонените дървета на 25 метра от двете страни на алеите. Полусухите и гнилите дървета няма да бъдат премахвани, а ще се помисли за начин за тяхното обезопасяване на следващ етап. Лорита Радева, председател на Постоянната комисията по околна среда, земеделие и гори към СОС, заяви, че комисията няма да подкрепи застрояването на Борисовата градина и не би подкрепила какъвто и да е идеен проект за застрояването ѝ.

От бъдещия Подробен устройствен план (ПУП), според г-жа Радева, ще да отпаднат всякакви паркинги и всички видове съоръжения, неспецифични за Борисовата градина, включително общинските съветници ще претендират за премахването на автокъщата на територията на парка и всички изградени увеселителни заведения, които надхвърлят първоначално одобрения им капацитет.

В България все още не е прието законодателство, което регулира опазването и поддържането на градските паркове. Доколкото Законът за горите урежда ползването и поддържането на горите с икономическа цел, и доколкото в него изрично се упоменава,че не се прилага в урбанизирани територии, не е законосъобразно прилагането му за териториите на лесопарковете като Борисовата градина.

За да не се прилага Законът за горите в градски територии, необходимо е да се бъде прието по-детайлно и устойчиво регулиране на опазването на природата, което да положи началото на устойчива грижа за парковете.