Великотърновската окръжна прокуратура е внесла вчера в съда обвинителен акт срещу двама акушер-гинеколози и педиатър за смъртта на новородения Николай, роден със секцио от 39-годишната Стела Добрева от град Дебелец на 1 юли 2009 г.

Завеждащият родилното отделение в  МБАЛ "Св. Иван Рилски" в Горна Оряховица Димитър Сотиров, акушер-гинекологът Стефан Лазаров и педиатърът Катя Гецова са обвинени, че са проявили небрежност и са нарушили правилата, което е довело до смъртта на недоносено момченце.

Обвинението срещу тримата лекари е повдигнато въз основа на две тройни съдебно-медицински експертизи, направени в столичната Александровска болница. До пет години затвор е наказанието, ако тяхната вина бъде доказана в съда.

Тримата, заедно с акушер-гинеколога Михаил Милатович, бяха арестувани през ноември 2010 година като заподозрени и за смъртта на бебето на 17-годишната ученичка Боряна Георгиева. Разследването по този случай обаче не е завършило, защото се чакат резултатите от допълнителна медицинска експертиза, която да покаже дали преждевременно роденото бебе е било мъртво още в утробата на майката или е починало заради лекарска небрежност.