„Имахме информация, че на територията на Димитровград, Свиленград, Харманли и Симеоновград е създадена организирана група от наши служители, предимно локомотивни машинисти, с основната цел, източването на гориво от локомотивите на територията на Капъкуле в съседна Турция, тъй като ние извършваме маневра между Свиленград и Капъкуле. Там стават прехвърлянията на влаковите композиции”, каза Пламен Джуров, управител на „БДЖ - Товарни превози” ЕООД, цитиран от "Фокус".

  Той и съуправителят на „БДЖ – Товарни превози” ЕООД Ивайло Иванов са извърши внезапната проверка снощи около 22.00 часа. При проверка на шкафчетата на локомотивните машинисти е констатирано наличието на огромни туби от 35-40 литра. Почти навсякъде са открити бутилки и галони от 10-12 литра от минерална вода, пълни с гориво. Общото количество на горивото, което е намерено, е около 120 литра, собственост на БДЖ.

Отделно във всяко едно от гардеробчетата имаше много и най-различни видове маркучи, пропки, заготовки за точене на гориво, кранчета, ръкавици, парцали и всякакви подобни приспособления. Всичко това говори за една сериозна организация, каза Джуров. Загубите на дружеството в този район, който не е електрифициран, района на Свиленград и Димитровград, на месец са около 30 до 50 тона преразход на гориво.

Проверката е приключила със запечатване на помещението. Транспортна полиция е била уведомена незабавно и вече работи на място.

Подобна внезапна проверка е извършена снощи и в Локомотивно депо - Дупница. В шкафчетата на служителите са открити около 60 литра гориво, а в охраната на депото, който е служител на охранителна фирма, са намерени 15 литра гориво.

От служителите в Екипировъчния пункт в Свиленград и Локомотивно депо - Дупница ще бъде потърсена дисциплинарна отговорност , съобщават от холдинга.

Ръководството на "БДЖ - Товарни превози" ЕООД ще продължи да извършва подобни внезапни проверки на територията на цялата страна с цел прекратяване на кражбите на гориво и намаляване на разходите за него. Проверките са част от от мерките за прекратяване на злоупотребите с гориво и елемент от реформата, която в момента се извършва в "Холдинг БДЖ" ЕАД. Оттам информират още и че ще бъдат монтирани камери в локомотивните депа и гарите, където са констатирани кражби на гориво, както и камери в машинните отделения на дизеловите локомотиви, а в електрическите - ще бъдат поставени електромери.