Това каза на пресконференция председателят на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) Юлия Ненкова, цитирана от „Фокус“.

Преди дни от КЗК наредиха на 6 вериги бензиностанции да преустановят всякакъв обмен на информация между тях. Освен това от комисията поискаха да бъдат уволнявани служители, които го правят.

По думите на Ненкова заинтересованите страни са си обменяли информация по отношение за цените. „Вследствие на което, по-малките субекти следват цените на лидера на пазара“, каза още тя.

Според Ненкова има основание да се приеме, че на пазара на горива на дребно обективно съществува високо ниво на прозрачност.

„В настоящото производство се установява следното. По отношение на динамиката на цените на едро и дребно, за цена на едро е използвана тази на групата „Лукойл“. Същинската дейност по дистрибуция на едро в страната се извършва от купувачи на едро, а не от „Лукойл“, което означава, че съществува още едно междинно ниво на търговия между групата „Лукойл“ и търговците на дребно.
За периода 2012-2016 г. кръгът от търговци на едро клиенти на групата „Лукойл“ се разширява.

Предвид особеностите в дистрибуция и ценообразуване на пазарите на едро и дребно на горива, се налага изводът, че констатираните ценови процеси са в границите на допустимото“, коментира Ненкова.

Тя смята, че потребителите на автомобилни горива са силно чувствителни към изменението на цените и в резултат на това всички конкурентни бензиностанции в даден район или населено място много често определят една и съща цена за литър гориво. Според нея това е причината да се получава уеднаквяване на цените за литър гориво на локално ниво.

„Наличието на ценовия паралелизъм на пазара на горива е обусловена от пазарна структура. В извършения секторен анализ се установи, че за периода 2012-2016 г. структурата на дефинираните пазари по отношение на двата продукта е близка до олигопол. Паралелното поведение само по себе си не представлява нарушение. Право на всяко предприятие е самостоятелно да определи ценовата си политика“, подчерта председателят на КЗК.

По думите му това, че са имали съмнение за картел, в никакъв случай не означава, че има такъв.

Зам.-председателят на КЗК Димитър Кюмюрджиев допълни, че КЗК не е поставяла теза, че цените, които се предлагат на пазара на дребно ощетяват потребителите. Той подчерта, че КЗК са имали много сериозни данни за обмен на информация.

Според него тази информация се отнася за цени, които вече действат на пазара.

Не можахме да докажем, че имаме съгласуване на поведението на компаниите и нарушаване на конкурентната среда. Става въпрос за олигополен пазар, добави той.

Засегнатите страни ще представят доклад по какъв начин ще въведат предписаните от КЗК мерки. Той допълни, че санкцията ще е имуществена.

КЗК иска:
  • забрана на контакти и обмен на информация с дружества-конкуренти и техните служители;
  • забрана на контакти между служителите на собствените и конкурентните бензиностанции;
  • забрана на обсъждане, получаване или предоставяне на търговска информация в рамките на работата в "Българска петролна и газова асоциация";
  • дисциплинарно наказание - уволнение, за служителите, които не спазват изискването за конфиденциалност на търговската информация.
От КЗК не уточниха как точно ще следят дали фирмите изпълняват тези изисквания.

Ненкова добави, че по отношение на случая с Веселин Марешки, тече производство, с което са сезирани от прокуратурата.

Комисията разследва по какъв начин бензиностанциите на Марешки продават горива на цени доста по-ниски от останалите. Има съмнения за укриване на акциз и ДДС, както и за нискокачествени горива.

„Прави се проверка. В процедура сме по изясняване на обстоятелствата. Ще се произнесем, когато приключи проверката. Нищо не можем да говорим в момента, тече процедура и не е редно да се изнася информация по този въпрос“, заяви тя.