КЗК: В търговията с горива няма картел, а ценови паралелизъм

Твърдението за картел, което КЗК предяви през октомври миналата година, не се доказа. Анализът обаче показа, че става въпрос за обмен на търговска информация.

Обратно в новината

Коментари - КЗК: В търговията с горива няма картел, а ценови паралелизъм | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Поредната подигравка с хората. Затова и пак ще гласувам за Марешки.

...Комисията разследва по какъв начин бензиностанциите на Марешки продават горива на цени доста по-ниски ... Баси пародията, точно обратното трябва да е: тая комисия да разследва що другите продават на значително по-високи цени...Ама нормално в една мутренска "държава"

на мама КЗК рожбата стана ли дупедатин отново?

Не разбрах -тия от КЗК за идиоти ли ни имат,или за олигофрени.МАЙ СА В ГРЕШКА......и при двете хипотези.

Тоя паралелизъм ще да рече можеби, че парите са при лелите от КЗК :) Или може би трябва да се разбира като оня лаф "Всяка крива, успоредна (паралелна) на Априлската, е права"

Долни, гнусни продажници! Колко ли струва на златев и компания ценовия паралелизъм? Дали тая мисис "крокодилска пролет" им е издала разписка?

Паралелизъм е когато всички от КЗК по едно и също време забогатеят с по 100 000 лева. Не, това не е корупция. Паралелизъм е ;)

Има си хас да кажат че има и картел. Нали затова всички ги избират послушковци и трайковци. Жалки мишоци, докопали се до държавна баничка без да работят.

КЗК - жалки смешници ! По-тъпи обяснения едва ли могат да се сътворят...

Ей сега гледах ценовата структура на горивата на енърджи.еу. Та интересни неща - цената на производител (преди акцизи и ДДС) за България е една от най-високите в Европа и е над средното за ЕС (за бензина). За сметка на това акцизите и ДДС са едни от най-ниските. Числата можете и сами да ги видите. Изводът за мен е, че държавата е създала възможност (и я поддържа от години) на Лукойл да трупа кинти за нейна (т.е. за наша) сметка. Вземете Полша, Чехия, Австрия... От крайната цена при монополистите отиват средно към 40%, а 60% в хазната (от акцизи и ДДС). Само че в България съотношението е 49/51, т.е. държавата подарява едни 10% на Лукойл. По този показател сме номер едно! Това са преките загуби, отделно е ниското качество на горивата и криенето на данъци. Сами правете сметка какъв разграден двор сме.

И при дизела е същото. А - и също крайните цени, които са цитирани (1.038 евро на литър дизел) - ела намери дизел за 2 лева в София (освен при Марешки).

Минаха изборите, гласувахте за ГЕРБ и сега бойко си връща услугата на лукоил.

Kalin

Толкова много мастило са изхабили за тази статия за да напишат тия лъжи че....Смешно е и жалко да ни имат за идиоти но е факт че го правят.Демек Големите са невинни но......дребните си говорят и определят цените;-)

Брутална шуробаджанащина ! Цялото семейство Ненкови, баща, майка и син е на високоплатена държавна хранилка покрай биби Комунисто от Банкя. Такова нещо не е имало дори по времето на Живков.

МА ДА, МА КАК, ТОЧНО ТАКА ЩЕ Е БИЛО. И те така в 29 области в България.

"Тя смята, че потребителите на автомобилни горива са силно чувствителни към изменението на цените и в резултат на това всички конкурентни бензиностанции в даден район или населено място много често определят една и съща цена за литър гориво" Тая ...дори не ни лъже като хората. Понеже сме били "чувствителни към цените" КОНКУРЕНТНИТЕ бензиностанции слагали еднакви цени!!! Да не би даже при 4-5 ст. разлика другите да станат НЕКОНКУРЕНТНИ :)))Литературни съчинения на конкурентна служителка (не на нас служи)

Каквато е ползата от дкевр,такава е ползата и от кзк,така че всички са за прибиване.

Не вярвам лелчето да е толкоз проЗта, колкото проЗти неща я карат да ни реди. По логиката на кукловодите, които говорят чрез нея излиза, че ако утре някой препил собственик на бензиностанция сложи вместо 2 лв/л 12 лв/л или 32 лв/л, другите ще видят и веднага ще сложат толкова и те. Глупостиииии! Просто Буда, пионката на Златев, се беше снишил преди изборите и сега, като замириса, че ще прави май трети кабинет отвърза енергиините цени.

Целият нов парламент се състои от 240 руски агенти и затова няма как да открият нещо уличаващо Русия и руските фирми в нарушение на законите. Нека на всички гласували за тези българомразци да им са честити новите цени на газ, ток и всичко останало. Гледайте Венецуела и мислете какво ви чака.

КОЙ ИМ ВЯРВА НА ГЛУПАВИТЕ ОПРАВДАНИЯ???

Потребителите се влият от цената и затова всички продават на една цена? да - няма пазарни принципи :) което е странно!? и конкуренция, реално бензиностанциите не се конкурират, защитавате нещо което не съществува :) В България има защитници на белите мечки и понеже ги няма релно не работят но взимат заплата от WWF. Ама виж има една мечка - Марешки, чакай да и се навикаме що не се е родила бяла и кво прай тука? да я екстрадираме на север чрез КУРиерска фирма "Прокурор"! ДА бе, това е БЪЛГАРИЯ!

Тая комисия е корумпирана. Имало обмяна на информация, но това не било картел? А какво е картел тогава?

толкова противоречиви глупости и простотии на разследващите,уж нямало картел,но имало надумване за цени.......не им давайте заплати....

Другарката Ненкова може ли да ни обясни,каква е ползата точно от нея,че не що не виждам такава??? За чий чеп се харчат народни пари за заплати на чиновници,от които нищо,ама абсолютно нищо не зависи??? Ползата,ползата от файдата,каква е,това ни обяснете!!!

Тези ни правят на малоумни. Нямало картел имало обмен на търговска информация. Хахаха. Г-н Марешки (не съм му фен), го гони прокуратурата, че продава на цени под цените на картела. Уникална държава.

Олигофрени от КЗК,какво е тогава...обмяна на информация,ако не е...картел:)))?!? Идиоти такива,на всички ни беше ясно,че за пореден път(и не последен)ще си закичите задните части с рози,но поне го направете така,че наистина да миришат на рози,а не на...задни части!!! И как точно ще забраните на служители от независими дружества да си обменят информация:)))??? Ще им...прилепите до гъзовете на всички по един полицай за денонощно наблюдение ли??? Идиоти...мейд ин Бългейрия:)))!!!

Бих искал да чуя от КЗК точната дефиниция за "картел". Явно договарянето на едни и същи цени за тях не е картел, искам да чуя кое точно Е. Вероятно искат да имат подписани договори помежду си или какво?!? Те само си обменяли информация утре на какви цени ще продават, нищо повече... неее, това изобщо не е картел. Ако такова нещо се докаже /а явно е доказано вече/, в някоя западна държава ще има СОЛЕНИ глоби, много солени. А нашите ги потупват по гърба и им казват да спрат да си говорят, защото така харесва на КЗК. Ако не спрат няма проблем, но все пак да спрат. хахах. Такава пародия скоро не бях гледал.

Има всичко друго, само картел няма. Няма и нито една българска институция, която да вземе решение в полза на правото или на истината, или в полза на гражданите и потребителите. Това противоречи на политическите потребности на партиите и е в синхрон с безумната и безморална алчност на шепа хора, т.е. управляващи твари.

Явно само с Марешки не си обменят информация. Да не са му сърдити? :-D Човекът може и той да иска да влезе в "ценови паралелизъм", говорете си с него! .... :-D

Ал

Още една добра причина за Народен съд. След 70 години може да ги реабилитирате и да им сложите паметна плоча на "честните" олигополни търговци на горива.

Ал

Защо Народе съд ли? Ми вижте какво прави КЗК, която трябва да защитава народния интерес. Явно народа докато не грабне сопата, никой няма да му защити интереса.

Аз ще им кажа как се образуват цените. По техни канали собствениците се разбират за цените. И така си карат, докато не наближат я избори, я нужда от пари за партията. Тогава им се спретва една проверка, те съответно си плащат рекета към властта, и както в случая, проверката не доказва нищо и така по живо по здраво. А раята се радва как държавата си вършела работата.

Цените се определят така: Колкото повече- толкова повече. Каза Мечо пух.

Всичко минава през N на брой "данъчни склада", измислица на Дянков. Ефектът е вижда - монополизиране на пзара на горива в България. Остава публично да бъдат обявени собствениците на тези складове и да се проследи пътят на парите. Тогава ще светне на всички кой, какво , защо и колко. Защо ли толкова старателно крият тази информация?

Още една ненужна комисия.

Това не е ценови паралелизъм, за паралелен цинизъм

Ха, КАРТЕЛ? картел може да има само в държава, а къде е държавата?

На някой от вас да е направило впечатление сутрин в големите вериги обикалят едни момченца и момиченца и вкарват в телефоните си цените на продуктите и след това излизат,качват се на колите си и изчезват.Това как го наричат,съгласуване на цените ли или....

Ама как!... Разбира се, че няма картел! Мафията никога не парадира, че е Мафия... Аргументите на тази женица обаче са достатъчно плоски и елементарни, та да се съмнява някой в реалната истината... Тази "специалистка", дори не е ясно, КАКВО по същество представлява "картелът", защото в самите ѝ тези и доводи прозират основите на типичното, т.нар. картелно споразумение между пазарни субекти, предлагащи един и същи краен продукт. Но, няма значение, важното е, че сега са погнали Магарешки - той е лош човек, който се опитва да им разбие картелчето, подбивайки така сладките и удобни пазарни цени на горивата у нас! И помнете ми думата - ще успеят - Магарешки го чакат много лоши изненадващи удари под кръста... Ами тъкмо ще го видим колко е корав, макар шансовете му да не изглеждат толкова обещаващи ...;-)

бива демагогия, бива цинизъм, но тия надминаха всичко! Вярно, няма такава държава!

И сега какво? Ако аз работя на бензиностанция а брат ми да речем на друга конкурентна такава, ни забраняват да общуваме ли?

Nqkoj si

"Анализът обаче показа, че става въпрос за обмен на търговска информация." Това не е ли като онзи, където го хванали със въдицата да лови риба, а той казал, че просто си къпе червейчето...

Точно това е! Добро сравнение... Браво.

да ама ,било е при социализЪма и пак го е отнесъл ,защото се е къпело без бански на обществено място :)))

малките следвали лидера???? Е, точно при Марешки, големите следват малкия!

Всъщност очаквам, че след като КЗК не намери картел при горивата, да погне Марешки за дъмпинг на цените им;))

Аз пък предлагам т.н. КЗК да бъде закрита (като безполезна) и не желая да ги "храня" с данъците си!

Аааа, за теб безполезна, ама за 5-6 хиени безценна.

Браво Юлия , браво Ненкова , това с паралелизма от Сашо дето ти беше хем шофьор в общината , хем гонеше тишината в спалнята ти ли го научи ?

Значи няма картел както казва Марешки, а има обмяна на информация! Супер, ще спя спокойно. То цялата ни държава вече е един картел! Картел насочен към ограбване и на последната риза от гърба на хората!

"Ценови паралелизъм"... Бря! Как ЕнтелЕгентно само го рече. Това ли е политкоректното название, което вече трябва да използваме? Пътувайки из Европа край магистралите съм виждал огромни информационни табла, на които в таблица са сравнени цените на различни бензиностанции, и е дадено разстоянието до всяка от тях. И въпреки това няма "ценови паралелизъм". Как става тая работа - не знам...

БЛЯ, БЛЯ, БЛЯ! Не врат - ами шия! Не пазар - ами кушия!

Цитат от Уикипедия: "Затова в олигополите фирмите не се конкурират ценово - обикновено се получава негласно споразумение за общо ниво на цените, така че да не се ощетяват помежду си. Такава форма на олигопол се нарича КАРТЕЛ".

"Наличието на ценовия паралелизъм на пазара на горива е обусловена от пазарна структура" Неам думи! Ако перифразирам: Картел + монополно положение = пазарно определяне на цените!