„Никой друг не може да спре протестите, защото това е един граждански протест, който възниква спонтанно, няма организатори”, каза Ковачев. Той уточни, че най-вероятно ще протестира и довечера на Орлов мост, където за трета поредна вечер се планира блокада на движението. Това може отново да доведе до сблъсъци с полицията и арести.

Всички младежи, които бяха задържани при протестите, са освободени, благодарение на помощта на групата на "зелените" адвокати, каза той.
Природозащитникът се надява, че актовете ще паднат в съда и те няма да плащат глоби (най-малко 100 лева за неспазване на полицейските разпореждания - б.р.). Не може престъпници да се разхождат на свобода, а да се арестуват такива хора”, посочи Ковачев.

"Категорично в Закона за горите трябва да се премахнат всички тези грозни поправки, които включват разрешаването да се строи от частни фирми върху държавни гори и земи в защитени територии”, заяви още природозащитникът.
Според него трябва да се прави подмяна само на съществуващи ски писти и съоръжения.

По думите му няма да бъде лобистки и ако паднат текстовете, които разрешават увеличена сеч на гори. "Това, за което лобира министър Мирослав Найденов вече от толкова време, защото той в момента позволява да се сече 1,6 пъти повече гора, отколкото расте, позволява да се секат всички частни гори до 20 декара без лесоустройствен проект – на голо. Това са неща, които се подпъхнаха на второ четене и ще доведат до това след няколко десетилетия ние да нямаме гори”, каза още Ковачев.

„Това е престъпен закон, държавата в момента помага на мафията, свързала се е с мафията, споила се е с мафията и арестува хора, които се опитват да защитят обществения интерес. Когато това се случи в една държава, хората имат право да протестират”, категоричен бе екологът.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов призова природозащитниците да протестират, където другаде искат, само да не затварят Орлов мост. Той обаче допусна преразглеждане на закона. „Ако протестиращите срещу промените в Закона за горите аргументират убедително позицията си, правителството е склонно да направи крачка назад в своята", каза премиерът.

"Ако няма вето на президента Росен Плевнелиев върху промените в Закона за горите, Коалиция за България ще сезира Конституционния съд за противоконституционни текстове, а след това и Европейската комисия за нерегламентирана държавна помощ", коментира междувременно днес лидерът на БСП Сергей Станишев, цитиран от БТА.
"Самата промяна на предназначението на земите изискваше плащане - изграждането на една писта би струвало 10 милиона лева, които биха влезли в държавния бюджет. Сега обаче се предоставя безвъзмездно държавен ресурс и се улесняват интересите на частните собственици", добави Станишев.

Той припомни, че съоръженията на Витоша не работеха през изминалия сезон. "Въпреки че не изпълняваха задълженията си, сега собствениците за награда ще получат голям държавен ресурс", коментира бившият премиер.
Той изтъкна, че вижда в това продължение на политиката на Бойко Борисов от времето, когато беше кмет. "През 2007 г. Столична община приватизира лифтовите съоръжения и собственици станаха "Витоша ски" - същите, които ще бъдат облагодетелствани сега, при това в договора няма никакви санкции за спиране на съоръженията", каза Станишев.