Разпоредбата е в интеграционен закон, работата по който продължи въпреки нестабилността в управляващата коалиция напоследък. (Поради тази нестабилност вчера бяха обявени предсрочни парламентарни избори на 15 октомври т. г.)

От октомври носенето на обществени места на облекло, което напълно скрива лицето на жените, ще се наказва с глоба от 150 евро.

Не се знае колко хора ще бъдат засегнати от мярката, която бе критикувана както от крайнодесните, така и от крайнолевите, понякога - защото не е достатъчно строга.

Други нови разпоредби забраняват разпространяването на Корана и изискват всички мигранти в Австрия да преминат "интеграционна година", през която ще изучават немски език и етични правила.

От кандидатите за бежански статут ще се очаква също да полагат безплатно общественополезен труд. Който откаже, ще загуби предоставяните му помощи. Предложението има за цел да приспособи мигрантите към австрийския трудов пазар.

Съд в Италия: Мигрантите да се адаптират към западните ценности

Висшата съдебна инстанция в Италия постанови, че мигрантите трябва да се приспособят към западните ценности.

Взетото в понеделник и обнародвано вчера решение на Касационния съд е по жалба на индийски сикх, който противно на законовото изискване държи да носи със себе си церемониалния нож кирпан, предаде ДПА. Сикхите смятат този нож по-скоро за религиозен символ, отколкото за оръжие.

Присъдата оставя в сила наложената на жалбодателя глоба от 2000 евро за отказ да предаде своя кирпан. Стигането на казуса до висшата съдебна инстанция е важен правен прецедент.

"За мигрантите е важно да приспособят своите ценности към ценностите на западния свят, където те доброволно са решили да се интегрират, а също да проверят предварително дали тяхното поведение е съвместимо с местните норми", се казва в решението на Касационния съд.

Решението предизвика дебати в Италия, която е под натиска на мигрантска вълна от Северна Африка.