С постановление на Районната прокуратура в Пловдив служители от сектор „Криминална полиция” извършили проверка по сигнал срещу 70-годишния Вътьо Вълчев, съобщиха от полицията.

По първоначални данни той е правил абортите в кабинета са на ул.”Цанко Дюстабанов”. Мястото, в което е извършвал манипулациите обаче, е на приземен етаж на сграда, без течаща вода и в пълно нарушение на хигиенните и санитарните норми, предаде БТА.

"При претърсване на помещението, където са извършвани абортите, в масичката на чакалнята са открити и порнографски списания. Помещението представлява мазе, в което се ползват примитивни пособия от рода на ръждясали легени", разказа на пресконференция комисар Константин Баков, зам.-директор на Областната дирекция на МВР-Пловдив, цитиран от "Фокус".

От полицията съобщиха, че по случая са взети показания от 10 жени, като две от тях са разпитани пред съдия. Досега няма данни за извършени аборти на лица под 18 години, но все още текат процесуално-следствени действия.

За абортите Вълчев искал по 60-70 лева. Срещу същия лекар има прекратено дело през 1998 г. за същата дейност.

По-късно днес при закрити врата Пловдивският районен съд реши да остави в ареста гинеколога, съобщиха от пресслужбата на съда. Срещу него е повдигнатото обвинение, че в периода 4 март 2009 г. до 10 септември 2010 г. в Пловдив е умъртвил плода на пет бременни жени извън акредитирано лечебно заведение.

Съдът намери, че са налице всички предвидени в закона предпоставки, за да бъде взета най-тежката мярка за неотклонение. Според магистратите извършеното от него се отличава с изключително висока степен на обществена опасност и има опасност той да извърши друго престъпление. За престъплението, в което лекарят е обвинен, законът предвижда наказание лишаване от свобода до 8 години.

Определението подлежи на обжалване и протест в 3-дневен срок пред Пловдивския окръжен съд.