В. "Стандарт" писа вчера, че депутатите "клекнали пред атаките на ресторантьори и върлите тютюнджии". Темата предизвика мнoго интересна полемика в Дир.бг със засега почти 800 мнения.

"Ние сме лидерска партия, а становището на шефа ни е непроменено - забраната няма да се маха", казаха неофициално от ГЕРБ пред "Труд"- отново без да се споменават имена. Оттам припомниха как и в едно от последните си тв интервюта премиерът Борисов за пореден път е заявил, че стои твърдо зад ограничението.

"Малко остана пушачите да приемат мярката, след още няколко месеца ще свикнат с новия режим", добавиха от ГЕРБ и уточниха, че пушат 39% от населението, т.е. те трябва да се съобразяват с по-голямата част от българите.

Дебатите за либерализиране на режима се появиха отново заради предложени наскоро от независимите депутати поправки в закона да бъде върнато старото положение - със зали за пушачи и непушачи, защото при забраната много заведения ще фалират, а хиляди хора ще останат без работа.

Днес един от народните представители, които подкрепят стария режим - Стоян Иванов, коментира, че има тайни договорки да се подкрепи от мнозинството в парламента промяна, с която да се разреши пушенето в заведения след 22.00 часа.
"Това предложение е лобистко - ще е в полза единствено на едрите собственици, а няма да помогне на дребния и средния бизнес", коментира той, цитиран от БТА.

И от ръководството на хотелиерската и ресторантьорската организация заявиха, че продължават да настояват да се върне старият режим със зони за пушачи и непушачи.
"На нас нито един депутат не ни е обещавал, че забраната ще падне след Нова година", добавиха от организацията.

Да се разреши ли пушенето след 22 часа? - Анкета