Миналата седмица стана ясно, че отцепници от ГЕРБ правят нова партия. Водели се разговори с десетина депутати от партията на Бойко Борисов, които били с нагласата да напуснат партията и да съставят независима парламентарна група.

По-късно Емил Димитров потвърди пред "Фокус", че партията наистина ще се казва БАСТА. 

Тази седмица учредителите се събират за последни доуточнения. Тогава ще вземат и окончателно решение за името на новата формация. Сред обсъжданите били и "СТИГА", "Ново начало" и "Независимост".

БАСТА обаче била провокативна абревиатура, на италиански означава "достатъчно" и така щяла да се разпознава и в чужбина.

С нея отцепниците искали да кажат не само "баста" на Цветан Цветанов и Искра Фидосова, заради което напуснаха ГЕРБ, но и на страха от тоталитарното управление на Борисов.

В края на август около 100 души се събират в Етрополе, за да приемат учредителна декларация. В нея ще бъдат посочени името на новата партия, мястото и датата на конгреса.

Партията БАСТА ще бъде учредена на 22 септември в София от 500 души. На конгреса ще се избере ръководство и ще се приеме устав. Новата формация ще има колективно ръководство от 11 души, а не един лидер.
Логиката била, че 10 души мислят повече от един, не както в ГЕРБ - Бойко Борисов.

Партията ще е в център дясно. Ще има двустепенна управленска структура – управителен съвет от млади хора в активна възраст и ние – т.нар. съвет на ветераните, които участвахме в политиката. Ветераните декларираме, че в бъдеще няма да участваме в изпълнителната власт. Призоваваме и останалите партии да го направят, за да подновим поколението с необременени от политиката лица – поне в изпълнителната власт”, коментира още Емил Димитров.

Той уточни, че общо взето хората в партията ще са непознати, най-вече такива от втория и третия ешелон на ГЕРБ, на които досега не била дадена възможност да се изявят.

Миналата седмица Мирослав Найденов каза пред в. "24 часа" всички членове на бъдещата партия ще гласуват в интернет по важни въпроси. Така ще участват в управленските решения - например за коалиционната политика на партията.

"Гласовете ще се следят в реално време като в "Мюзик айдъл", обобщи той.