Преди два дни бе публикуван скандалният доклад от проверка на АЕЦ "Белене" към средата на 2009 г., който е установил липсата на 117 млн. евро.
Енергийният министър Трайчо Трайков пък заяви, че злоупотребите са за много повече пари.

Николов заяви тази сутрин пред БНТ, че само с решение на кабинета "Сакскобургготски" до момента за "Белене" са дадени над 1 милиард.
"Преди 89-та година пък въобще няма да смятаме парите", заяви още депутатът, цитиран от БГНЕС.

Той съобщи, че в края на месец юни британският консултант "Ейч Ес Би Си" ще е готов с оценка дали централата е изгоден проект за България и правителството ще вземе своето политическо решение. Тогава въпросът ще влезе на дискусия в парламента.
"Очаквам в средата на август да знаем дали ще градим АЕЦ "Белене" или не", добави Николов.
По думите му темата ще бъде силно използвана в предизборната надпревара.

Междувременно вчера от руската компания "Атомстройекспорт" заявиха, че въпросът за пренаписване на договора за АЕЦ "Белене" досега не им е бил поставян, след като Трайчо Трайков заяви преди дни, че вероятно ще трябва да представим нов проект на договора по съвет на консултанта.

Валентин Николов, който е член на временната комисия за промени в Конституцията, за да може в нея да залегне фискалният борд, лансиран от Симеон Дянков, коментира и тази тема. Според него с тези промени ще се покаже на инвеститорите и бизнеса, че ще се запази бизнес средата и данъчната политика за привличане на средства.
"Именно този пакт за стабилност ще отвори вратата на България към членство в Еврозоната. Този борд ще възпрепятства прахосни политици и популисти да играят с макроикономическите показатели и след няколко години да сме в ситуацията като Гърция или Ирландия", категоричен бе депутатът от ГЕРБ.