Министърът на културата Вежди Рашидов раздаде отличия в Деня на народните будители, съобщи БТА. Той награди посланиците на САЩ - Джеймс Уорлик, на Испания - Хорхе Фуентес, и на Норвегия - Тове Скарстейн, с отличието "Златен век" за изключителни заслуги към българската култура и развитието на двустранното културно сътрудничество.

Рашидов връчи "Златен век" и на художника Божидар Бончев, на режисьора Теди Москов и на дългогодишната директорка на Националната гимназия за древни езици и култури "Константин Кирил Философ" Гергина Тончева.

При получаването на наградата Москов припомни, че е обявил, че няма да приема повече театрални награди. Той каза, че ще задържи това отличие за известно време, но ако не се отделят още пари за театър, ще го върне.

Президентът Георги Първанов също връчи висши държавни отличия на представители на българската духовност.Държавният глава награди с ордени архитект Георги Стоилов, Русенския митрополит Неофит, проф. Емил Боев, собственика на "Дарик радио" Радосвет Радев и режисьора Юлий Стоянов, съобщи БТА.

Държавният глава връчи още "Почетен знак на президента" на основното училище "Пенчо Славейков" в Димитровград и на читалището "Съгласие 1869" в Плевен.

Българската нация дължи своите успехи и победи на това, че своевременно, мощно инвестира в културата, в духовността, дори и тогава, когато е била на ръба на оцеляването, посочи Първанов. Всички ние - държавници, политици, общественици, медии сме длъжни да чуем апела на представителите на българските университети, на българската духовност за по-голяма ангажираност, защото пораженията от икономическата криза бързо ще бъдат преодолени, но пораженията от духовната криза ще трябва да преодоляваме в продължение на десетилетия, подчерта президентът в Деня на народните будители.