Двете партии ще влязат в комисията, за да пречат на работата там, заяви пред бТВ лидерът на РЗС Яне Янев, цитиран от БГНЕС. Убеден съм в това, подчерта той.

След дълги спорове ГЕРБ, Синята коалиция и независими депутати подкрепиха вчера създаването на комисията, предложена от самия Янев и впоследствие оглавена от него. От левицата, ДПС и "Атака" обявиха, че няма да участват. БСП и ДПС обвиниха управляващите, че комисията ще се ползва за контрол над президентската институция, което е противоконституционно и е прецедент.

Ако няма злоупотреби от страна на президента Първанов и вицепрезидента Марин, то няма от какво да ги е страх, е мнението на Яне Янев. Но, според депутата, са "излезли фрапиращи един куп закононарушения, които се тълкуват еднозначно от юристите".
"Стана ясно, че няма указ при втория мандат на президента, стана ясно, че указите не са били приподписани от съответните ресорни министри. Стана ясно, че 85 лица са били помилвани, без изобщо да са влизали в затвора", посочи лидерът на РЗС.

Той добави, че като председател на комисията ще инициира срещи с ресорните министри, с министъра на правосъдието, министъра на финансите и на вътрешните работи.
"Трябва да се разбере дали тези престъпници, които са помилвани, не са извършили друго престъпление, след като са били помилвани", коментира Янев.

По думите му работата на комисията е огромна по обем – помилвани са 533 лица, дадено е българско гражданство на над 100 000 души и са опростени държавни вземания на стотици български лица.

Комисията е колективен орган и подробности няма да бъдат изнесени веднага, каза Яне Янев.

"Част от информацията е защитена. Ще бъда безкомпромисен за получаване на информацията. Ако информацията е класифицирана, то ще изискам в секретната секция на НС и пак ще получа информацията. Ако някой си мисли, че може да прикрие информация, съжалявам, това няма да стане. Това не е прецедент, което правим с комисията. В една страна като Франция президентът Жак Ширак седна на съдебната скамейка, като се стигна до там, че беше осъден за предишни негови злоупотреби като кмет на Париж ", заключи Яне Янев.