Назначенията на президента Първанов в армията през 2009 г. никак не са очаровали американците, става ясно от дипломатическа грама, изпратена от посланик Нанси Макълдауни на 7 юли 2009 г. [09SOFIA362]

През юни 2009 ген. Симеон Симеонов беше назначен за началник Щаба на отбраната, въпреки несъгласието на военния министър Николай Цонев. Президентът наложи и други спорни назначения на висши военни. Според Макълдауни назначенията показват липса на желание за реформи. Симеонов е характеризиран като "класически късоглед бюрократ", който се е провалил в постигането на натовски стандарти докато е бил начело на управлението на ВВС.

Други ключови назначения също не се харесват американците, които смятат, че Първанов и близкият до него ген. Колев целят да сложат зависими хора на важни позиции в армията, за да контролират хода на реформите. Ген. Самандов, командващ на Съвместното оперативно командване (прочул се с изпуснатия пред журналисти пистолет), не е "най-добрият изпълнител" и край него витаят слухове за корупционни сделки. Новоназначеният Главен инспектор Володя Цветанов, брат на Румен Петков, също е смятан за корумпиран. В замяна на тези назначения "близките и конструктивни" генерали Люцканов и Пехливанов губят постовете си, което е оценено като "дълбока загуба" от американците. Все пак, не всичко изглежда толкова черно, тъй като сред новоиздигнатите генерали има "умни, енергични реформатори с международен опит".

Анализът на посланик Макълдауни отчита, че новоназначените са "политически изпълнители", а не "създатели на политики", така че едва ли ще променят общата политика на страната в отбраната, по-специално разгръщането на български сили в Афганистан.

В грамата е изтъкнато "неконструктивното влияние" на Първанов и неговия кръг, който не се е противопоставил на "мошеническите обществени поръчки (и вероятно се е възползвал от тях)" и не е подкрепил твърдо истинските реформи. Прогресът ще зависи от следващия военен министър, който ще трябва да се бори с преплетените интереси на президента и неговите съюзници - пише още Макълдауни.
Отношенията между Първанов и военните министри Младенов и Ангелов прерастнаха в "открита война" в медиите, блокиране на назначения и интриги, които пречат на реалните реформи в Българската армия, отбелязва "Биволъ".


"Биволъ" има споразумение с "Уикилийкс" за партньорство в журналистическата и експертна обработка на грамите от България, а впоследствие и от други балкански страни.