Това твърди Пламен Николов, бивш парламентарен секретар на кабинета „Виденов" и шеф в Мултигруп, цитиран от Агенция КРОСС.

По думите на Николов за 6 месеца прокуратурата не си е свършила добре работата по разследването срещу сочения за лидер на “Октопода” Алексей Петров, съобщава "Всекиден". Според него това не било случайно, защото настоящият главен прокурор Борис Велчев преди това е бил съветник на президента.

“Моето убеждение е, че всичко това обслужва интересите на Георги Първанов за дискредитиране на правителството на ГЕРБ. В мозъчния център на Първанов се пишат сценариите за свалянето на ГЕРБ”, заяви Николов.

Топлата връзка между президента и бившия служител на ДАНС Николов подплати с пример от времето, когато Георги Първанов е начело на БСП. Тогава, през 1997 г., при Николов идва Никола Койчев, председател на столичната организация на червената партия. По същото време Николов ръководи компания от "Мултигруп", която управлява бензиностанции. Койчев го обвинил, че помага на Илия Божинов да се задържи начело на компанията за таксиметрови услуги „1280". Николов бил предупреден от името на Георги Първанов, че Алексей Петров трябва да оглави тази таксиметрова компания, за да бъде подчинена тя на партийни цели и да служи като служба за проследяване.

Пламен Николов призна, че бил заплашван, че ако не се подчини, ще бъде прегазен от Алексей Петров, известен и като Трактора. В последствие капиталът на компанията бил увеличен, а соченият за мозък на „Октопод"-а - включен в делегация на партията в Китай.

Илия Божинов, който почина внезапно преди месеци, също бил заплашван тогава, включително и със смърт. Николов е готов да свидетелства за това.
Целта е да се създаде частна политическа полиция, която „не се спира пред нищо"- от унищожаване на хора чрез досиета и компромати до физическото им унищожаване. Тази полиция обслужва „политическото задкулисие", част от което са действащият президент и следственият Петров, твърди Пламен Николов.

“Смущава ме, че няма разследване за ненадейната смърт на Илия Божинов, която дойде в един удобен момент за Алексей Петров и Георги Първанов (Божинов почина на 24 август т.г. – бел.ред.). За мен това не е случайно, както не е случаен побоят над Огнян Стефанов и отстраняването на Манол Велев”, заяви Николов.

Николов подозира, че амбицията на президента Първанов е да стане „кукловод" на „политическото задкулисие" след края на мандата си. „Алексей Петров е внедрен като ключов фактор в ДАНС. Без неговата последна дума Петко Сертов не е могъл да се произнесе. Това беше публично известно", каза още Пламен Николов.

Друго доказателство за връзката Петров-Първанов са изявленията, които бившата барета прави след излизането си от ареста - те съвпадат със стремежа на президента да събори правителството на ГЕРБ. За тази цел се чертаели различни сценарии още преди изборите.